Wunderline (Groningen-Bremen)

De Provincie Groningen, het Land Nedersaksen, de Vrije Hanzestad Bremen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, DB Netz AG en ProRail werken gezamenlijk aan de Wunderline, de verbetering van het spoor tussen Groningen en Bremen.
Wunderline, Groningen-Bremen

Groningen-Bremen, snel en comfortabel

De Wunderline realiseert een snellere, comfortabele treinverbinding waarmee werknemers, studenten en toeristen straks in iets meer dan twee uur van Bremen naar Groningen reizen, en andersom. Daarmee is de Wunderline een volwaardig en duurzaam alternatief voor de auto en geeft het een impuls aan de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van de noordelijke grensregio.

Nu en straks

Het spoor tussen Groningen en Bremen heeft een lengte van 173 kilometer. Hiervan ligt 49 kilometer op Nederlands grondgebied en 124 kilometer van het traject ligt in Duitsland. Momenteel stappen reizigers tussen Groningen en Bremen nog over in Leer. Tot december 2015 bedroeg de reistijd 2 uur en 43 minuten. Sinds december 2015 is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Weener en Leer omdat er een schip tegen de Friesenbrücke aan is gevaren. Reizigers maken sindsdien gebruik van treinvervangend busvervoer. Na herstel van de brug en met aanpassingen in de railinfrastructuur is in het jaar 2030 de reistijd tussen Groningen en Bremen teruggebracht naar iets meer dan twee uur.

Aanpassingen aan het spoor

Om de snellere en comfortabele treinverbinding mogelijk te maken zijn er aanpassingen aan het spoor noodzakelijk. Deze aanpassingen bestaan uit gedeeltelijke snelheidsverhogingen, aanpassingen van seinen en perrons en uitbreiding van spoor. Momenteel werkt ProRail samen met zijn partners aan de uitwerking van de plannen.

 

 

 

 

Links Wunderline