Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Groningen-Bremen : Wunderline: Groningen-Bremen

De spoorlijn tussen Groningen en het Duitse Bremen wordt flink verbeterd. Deze Wunderline zorgt straks voor een snellere en comfortabele treinverbinding. Werkenden, studenten en toeristen reizen in 2030 in iets meer dan twee uur van Groningen naar Bremen, en andersom.

Locatie
Groningen-Bremen
Startdatum
2018
Einddatum
2030

Sneller en comfortabeler

De snelle en comfortabele treinverbinding is een duurzaam alternatief voor de auto. Ook geeft de spoorlijn een economische impuls aan de noordelijke grensregio.

De Wunderline is een gezamenlijke inspanning. ProRail werkt hiervoor samen met de provincie Groningen, Land Nedersaksen, Vrije Hanzestad Bremen, DB Netz AG en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bekijk: Video: dit is de Wunderline

Nu en straks

Het spoor tussen Groningen en Bremen is 173 kilometer lang. Hiervan ligt 49 kilometer in Nederland en 124 kilometer in Duitsland. Nu stappen reizigers tussen Groningen en Bremen nog over in Leer. Dit hoeft straks niet meer. Tot december 2015 bedroeg de reistijd 2 uur en 43 minuten.

Sinds december 2015 is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Weener en Leer, omdat er een schip tegen de Friesenbrücke aan is gevaren. Reizigers maken sindsdien gebruik van treinvervangend busvervoer. De Friesenbrücke wordt in 2024 volledig vernieuwd.

Met aanpassingen in de railinfrastructuur is in 2030 de reistijd tussen Groningen en Bremen teruggebracht naar iets meer dan twee uur.

Verschillende bouwfasen

Om de snellere en comfortabele verbinding mogelijk te maken zijn verschillende aanpassingen in de railinfrastructuur nodig. Deze voeren we uit in verschillende bouwfasen. Momenteel werkt ProRail samen met zijn partners aan de uitwerking van de plannen. Kijk voor meer informatie op de website Wunderline.nl.

 

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers