StationsLab Utrecht klaar voor bezoekers

Op vrijdag 4 oktober is op station Utrecht het StationsLab geopend. Eén van de winkelruimtes is tijdelijk omgetoverd tot een laboratorium om te ontdekken hoe de ideale wachtruimte eruit zou moeten zien. Samen met studenten van de Universiteit van Amsterdam kunnen bezoekers experimenten doen om te ontdekken wat jouw wachten kan verzachten.

Het StationsLab is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap en daarvan is BNN-presentator Nathan de Vries ambassadeur. Hij overhandigde vanochtend vroeg de sleutel van het pop-up lab aan onderzoeker Tonny Mulder van de Universiteit van Amsterdam. In het lab gaat Tonny samen met zijn studenten de voorkeuren van mensen onderzoeken op het gebied van kleur, inrichting en aankleding van wachtruimtes. De resultaten willen we volgend jaar gebruiken om een aantal wachtruimtes opnieuw in te richten. 

Tussenstand van het online experiment

‘Met de online test onderzoeken we onder meer of mensen graag veel planten willen of juist niet, en wat voor type stoel, geur of soort muziek ze graag hebben in een wachtruimte,’ vertelt onderzoeksleider Mulder. ‘In het StationsLab in Utrecht staat het onderzoek naar het welbevinden van de wachtende centraal. We onderzoeken daar een aantal dingen: maakt de inrichting van een wachtkamer eigenlijk wel uit? Draagt muziek bij aan het welbevinden? En we voeren een keuze-experiment uit als vervolg op de resultaten van de online test.’

Printjes

Tot nu toe hebben in totaal circa 1700 mensen meegedaan aan de online test op StationsLab.nl om de ideale wachtruimte samen te stellen. Wat we kunnen zien is dat hoog gescoord wordt (92 procent) op toepassing van printbehang in de ideale wachtruimte. Daarna volgen de toepassing van:

  • Materiaal: Hout & Natuur
  • Muziek: Lounge
  • Zitten: Tegenover elkaar
  • Groen: In overvloed
  • Licht: Warm 
  • Geur: Citrus
  • Sfeer: Rust 

Bezoek het StationsLab

Wacht niet langer en kom ook naar het StationsLab in de pop-up winkel van station Utrecht Centraal bij spoor 18/19. Het lab is van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. De resultaten van de onderzoeken zijn te volgen op NS.nl/StationsLab

Over het Weekend van de Wetenschap

Het StationsLab is een samenwerking tussen ProRail, NS, de UvA en het Weekend van de Wetenschap. Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 5 en 6 oktober, openen honderden bedrijven, organisaties, universiteiten en musea hun deuren en tonen ze plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Met als doel te laten zien hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie kan zijn.

Gepubliceerd op