Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

DubbelDuurzaam : Mara de Pater en Raoul Boucke

"Het is niet twee minuten, maar twee seconden voor twaalf," zegt Raoul Boucke, Tweede Kamerlid namens D66. Volgens hem moeten we nu in actie komen voor het klimaat, voor het te laat is. En hij is niet de enige die er zo over denkt, ontdekten we. Tijdens de klimaattop in Glasgow vragen we zes klimaatkenners naar hun actielijst voor het klimaat. Wat staat er bij hen bovenaan?

In deze eerste editie van DubbelDuurzaam praten we met politicus Raoul Boucke van D66 en klimaatactiviste Mara de Pater van Youth for Sustainable Travel en Rail to the COP. Want ook Mara weet hoe hoog de nood is: "Ik hoop dat politici en onderhandelaars dezelfde urgentie voelen die ik elke dag voel. En vooral dat het zich vertaalt in beleid."

Alle vluchten onder de 750 kilometer moeten vervangen worden door betaalbaar trein- en busverkeer.

Mara de Pater Youth for Sustainable Travel

Waar actie nodig is

Korte vluchten in Europa. Mara en Raoul kunnen er kort over zijn: daar moeten we vanaf. "Onder de 750 kilometer moeten vliegreizen vervangen worden door betaalbaar trein- en busverkeer", zegt Mara. Zelf vliegt ze al jaren niet meer in Europa. Ze hoopt dat anderen haar voorbeeld volgen. Bovendien weet ze precies waar de spoorsector en de EU op in moeten zetten: "Vluchten belasten en beperken, en treinverkeer subsidiëren en stimuleren."

Raoul Boucke wil ook mensen van het vliegtuig in de trein laten stappen: "Laten wij als Nederland klimaatkoploper in Europa worden door te investeren in goed en schoon openbaar vervoer. Zo wordt het vanzelfsprekend dat we de trein nemen naar steden als Parijs en Londen."

Mara de Pater en Raoul Boucke
Mara de Pater en Raoul Boucke

Welke plannen er al zijn

Liever nu actie dan morgen, ook daarover zijn Mara en Raoul het roerend eens. Toch verschillen ze van mening over de plannen die er al liggen. "Als het gaat om de klimaat- en biodiversiteitscrisis zou de overheid veel harder moeten optreden om de maatschappij te beschermen. Ze moeten veel ambitieuzer en strenger beleid voeren," vindt Mara. Zij zat afgelopen weekend in de Klimaattrein naar Glasgow om daar aandacht voor te vragen. Er zijn nog grote stappen te zetten, vindt ze. "Voor de luchtvaartsector is nauwelijks klimaatbeleid in Europa. Ze worden buiten het Parijs Akkoord gehouden, maar moeten daar ook gewoon onder vallen."

 

De klimaatplannen van de andere deelnemende landen zijn niet ambitieus genoeg. Daar verwacht ik nog meer actie op.

Raoul Boucke Tweede Kamerlid D66

Raoul ziet de ambities die Europa toont: "Het is aan onze generatie om met een antwoord te komen. Daarom ben ik blij met de ambitieuze klimaatagenda van de Europese Commissie. Met het Fitfor55-pakket hebben ze laten zien dat het kan. Dat we als Europa klimaatkoploper in de wereld kunnen worden. Maar we zijn er nog niet." Ook Raoul ziet ruimte voor verbetering. "De andere grootmachten zijn nu aan zet, want de klimaatplannen van de andere deelnemende landen zijn niet ambitieus genoeg. Daar verwacht ik nog meer actie op."

Zelf het goede voorbeeld geven

Dat duurzaam reizen kan, laten Raoul en Mara allebei zelf met plezier zien. Mara: "Door niet te vliegen heb ik met allerlei andere voertuigen Europa ontdekt: fiets, zeilboot, trein, camper en liftend. Dat heeft mooie ontmoetingen gebracht en me naar prachtige landschappen geleid."

Ook Raoul is al jaren fervent treinreiziger. "Voordat ik Kamerlid werd, onderhandelde ik namens Nederland over Europees klimaatbeleid. Ik ging daarom vaak met de trein op en neer tussen Rotterdam en Brussel. Heerlijk. De reis duurt maar een uur en acht minuten en de internationale trein is een prima werkplek. Mijn favoriete bestemming is Londen. Een fantastische stad waar altijd wat te beleven is. Londen is tegenwoordig zelfs rechtstreeks bereikbaar met de trein! Ik kan het iedereen aanraden."

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers