Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Klimaattrein naar COP26 groot succes

Nieuws

1 november 2021

De klimaattrein was zaterdag 30 oktober de grote blikvanger in aanloop naar de VN-klimaattop COP26 in Glasgow. 500 klimaatactivisten, vertegenwoordigers van de spoorsector, politici, wetenschappers en journalisten vertrokken zaterdagochtend in alle vroegte met de speciale trein. Die reed van Amsterdam via Rotterdam, Brussel en Londen naar Glasgow. De trein was een initiatief van ProRail, Rail to the COP, NS en Eurostar. Tientallen media uit binnen- en buitenland berichtten erover.

Samen voor meer internationaal treinverkeer

De trein maakte het mogelijk op een duurzame manier naar de klimaattop te reizen. Dat was precies de boodschap die de veelal jonge klimaatactivisten samen met spoorbedrijven wilden overbrengen: maak de trein onderdeel van de oplossing van het klimaatprobleem. Doe dat door te investeren in spoor en treinen, in plaats van minder duurzame reis- en transportmogelijkheden.  

“Wat een goede vibe aan boord van de trein”, reageert Ans Rietstra, die als plaatsvervangend CEO van ProRail aan boord was van de klimaattrein. Zij reisde het eerste deel mee in de Eurostar naar Londen en raakte geïnspireerd door de overtuigingskracht en het enthousiasme van de jongeren. Daarom vraagt ze aan iedereen, van spoorsector en bedrijven tot politici: 

Laten we er samen voor gaan om treinreizen nog aantrekkelijker te maken. Zodat iedereen voor reizen tot 700 kilometer straks zegt: wij gaan gewoon met de trein! 

Ans Rietstra COO bij ProRail
 • Uitzwaaien op station Rotterdam Centraal
  Uitzwaaien op station Rotterdam Centraal
 • Werken, brainstormen en discussiëren aan boord van de klimaattrein
  Werken, brainstormen en discussiëren aan boord van de klimaattrein
 • Ans Rietstra (COO ProRail) en Marjan Rintel (CEO NS) met de ondertekende 'Message to Glasgow'
  Ans Rietstra (COO ProRail) en Marjan Rintel (CEO NS) met de ondertekende 'Message to Glasgow'
 • Eurocommissaris Frans Timmermans bij de klimaattrein in Brusel
  Eurocommissaris Frans Timmermans bij de klimaattrein in Brusel
 • De klimaattrein in Brussel, met daarbij o.a. Ans Rietstra (COO ProRail) en Marjan Rintel (CEO NS)
  De klimaattrein in Brussel, met daarbij o.a. Ans Rietstra (COO ProRail) en Marjan Rintel (CEO NS)
 • Stewards met vlaggen in Londen
  Stewards met vlaggen in Londen
 • Rail to the COP
  Rail to the COP

Rail to the COP 

Ook Mara de Pater van Youth for Sustainable Travel blikt terug op een zeer geslaagde reis. “We have railed the extra mile en hebben zo de klimaattrein mogelijk gemaakt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen! De reis naar Glasgow ging soepel. Ook pakte het programma aan boord fantastisch uit.” Toch is dit pas het begin, volgens Mara: “We blijven strijden voor eerlijk en duurzaam reizen. Op de COP26 én daarbuiten.” 

Programma aan boord 

Aan boord van de trein discussieerden de reizigers over manieren om reizen met de trein aantrekkelijker te maken en beter te laten concurreren met vliegtuig en auto. Daarvoor konden zij deelnemen aan verschillende workshops aan boord. Gewapend met LEGO en post-its werkten zij aan aanbevelingen voor de spoorsector en de (internationale) politiek om de trein het belangrijkste vervoersmiddel te laten zijn, om zo de uitstoot van CO2 en andere schadelijke gassen terug te dringen.

Videoterugblik

Kijk mee naar de treinreis naar Glasgow in deze video:

Bekijk: Video: Klimaattrein naar Glasgow

Message to Glasgow 

Onderweg hebben vervoerders, infrabeheerders en brancheverenigingen ook de 'Message to Glasgow' (PDF) ondertekend. Hierin roepen zij de aanwezige wereldleiders op om meer ambitie te tonen. Het spoor zou een nog prominentere rol moeten krijgen om de klimaatdoelen te behalen. Meer over deze ambities is te lezen op de pagina over het Europees Jaar van het Spoor.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers