Zo was het Europees jaar van het spoor

Nieuws

28 december 2021

2021 was het Europees jaar van het spoor. ProRail heeft dit aangegrepen om samen met haar spoorpartners op verschillende manieren campagne te voeren en te werken aan meer en beter internationaal treinverkeer. De belangrijkste boodschap: maak het spoor een onmisbare pijler in het behalen van de klimaatdoelen.

Nu de daad bij het woord

De trein staat op de kaart als duurzame vorm van goederen- en reizigersvervoer. Dat is winst. Maar nu moet de daad bij het woord worden gevoegd. De belofte daartoe werd gemaakt in de Message to Glasgow die door vertegenwoordigers van de spoorsector werd ondertekend tijdens de rit van een speciale Klimaattrein naar VN Klimaattop in Glasgow. Hierin zeggen de ondertekenaars toe dat hun bedrijven zich zullen inspannen om Europees spoorvervoer als volwassen alternatief neer te zetten voor het vliegtuig en de (vracht)auto. In lijn met deze Message to Glasgow heeft de Europese Commissie onlangs ook het nieuwe Actieplan voor internationaal treinverkeer gepresenteerd.

In de Message to Glasgow vragen we ook om het Europese geld in te zetten voor spoorinfrastructuur, treinen, metro’s en trams, en niet voor milieuvervuilende transportmiddelen als vliegtuig en auto. ProRail is daarom zeer tevreden met de aandacht voor het klimaat in het nieuwe regeerakkoord. De trein wordt hierin voor reizen binnen Europa expliciet genoemd als alternatief voor het vliegtuig, en het nieuwe kabinet wil hiervoor inderdaad Europees geld inzetten. Onlangs nog noemde John Voppen in de Telegraaf dit als zijn persoonlijke ambitie. Mooi dus, dat dit nu ook officieel in het regeerakkoord staat. We kijken uit naar de uitwerking van dit voornemen. 

  • Dromend door Europa met de Nightjet
  • Snel en comfortabel naar het buitenland

Veel aandacht voor Klimaattrein

Voor ProRail was een van de hoogtepunten in dit Europees jaar van het Spoor het laten rijden van de de speciale Klimaattrein naar de VN-klimaattop COP26 in Glasgow. Aan boord gingen 500 – vooral jonge – klimaatactivisten, vertegenwoordigers van de spoorsector, politici, wetenschappers en journalisten in een inspirerend en actief programma in gesprek met de spoorsector, beleidsmakers en politici over manieren om reizen met de trein aantrekkelijker te maken en beter te laten concurreren met vliegtuig en auto. De trein – een initiatief van ProRail, Rail to the COP/Youth for sustainable travel, NS en Eurostar – trok de aandacht van tientallen media uit binnen- en buitenland.

We blijven strijden voor eerlijk en duurzaam reizen, ook in het nieuwe jaar.

Mara de Pater Youth for Sustainable Travel

Pas het begin

Mara de Pater van Youth for Sustainable Travel, blikt terug op een zeer geslaagde reis. “We have railed the extra mile en hebben zo de klimaattrein met elkaar mogelijk gemaakt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen!” Toch is dit pas het begin, volgens Mara: “We blijven strijden voor eerlijk en duurzaam reizen, ook in het nieuwe jaar.” 

Bekijk: Terugblik op de klimaattrein

Hop On liet mensen dromen

Met de campagne Hop On vroeg ProRail dit jaar online en via informatieschermen op alle 450 stations in Nederland aandacht voor het Europees Jaar van het Spoor. De boodschap: ‘Kies voor de trein als je (weer) binnen Europa reist of goederen vervoert. Dat is niet alleen comfortabel en veilig, maar bovenal duurzaam’. Aan deze campagne koppelde ProRail een speciale fotobooth om reizigers ondanks de coronabeperkingen alvast te kunnen laten dromen over hun favoriete reisbestemming per trein. Onder de deelnemers aan de fotobooth Hop On heeft ProRail twee tickets Thalys naar Parijs verloot. De gelukkige winnaar heeft hierover bericht ontvangen.

Inspiratie

Ook bracht ProRail een online magazine uit ter inspiratie en met praktische informatie over internationaal reizen per trein. Alles om zo reizigers te verleiden binnen Europa vaker voor het duurzame alternatief de trein te kiezen. En wij? Wij gaan volop verder met verbeteren internationaal reizen per spoor. Ook in het nieuwe jaar.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers