Met de trein door Europa

Nieuws

20 juli 2021

Kies voor de trein als je (weer) binnen Europa reist! Dat is niet alleen comfortabel en veilig, maar bovenal duurzaam. Deze oproep doet de Europese Unie in 2021: het Europees Jaar van het Spoor. ProRail ondersteunt de campagne Hop on! van de Europese Unie van harte en deelt deze oproep daarom met reizigers via de informatieschermen op de stations en online met een breed publiek.

Waar ga jij naartoe?

Aan het begin van deze zomer leek het erop dat we weer zonder beperkingen op reis konden. Helaas kleurt Nederland inmiddels weer rood op de coronakaart van Europa. Maar het leuke van Hop on! is dat je je via de online photobooth toch even in een Europese stad kunt wanen. Upload een foto en kies een achtergrond. Je maakt ook nog eens kans op twee treintickets naar Parijs als jij jouw foto deelt via Facebook, Twitter of Instagram met #EUYearofRail en #ProRail. Doe je mee?

Maak een foto!

Hop on!, campagne voor het Europees Jaar van het Spoor
Hop on!, campagne voor het Europees Jaar van het Spoor

Trein of vliegtuig?

Reizen per trein in Europa is duurzaam. Steeds meer reizigers kiezen hier bewust voor. Al vragen veel mensen zich wel af of de trein niet veel duurder en langzamer is dan het vliegtuig.

Begin 2020 vergeleken we 7 Europese bestemmingen per trein en het vliegtuig op aantal reismogelijkheden per dag, kosten en reistijd. Daaruit komt de trein voor bestemmingen tot 700 km zeer gunstig naar voren, ook qua reistijd en prijs. En het is de duurzaamste keuze want in alle gevallen is de CO2-voetafdruk van je reis het kleinst als je per trein reist.

Klimaattrein naar Glasgow

In dit Europese jaar van het Spoor vragen we dit najaar aandacht voor de rol van de trein in een duurzaam Europa. Op 30 oktober rijdt een speciale Klimaattrein vanuit Nederland naar de VN Klimaattop in Glasgow (COP26). Daar willen we verbeteringen op de agenda krijgen op het gebied van internationaal treinverkeer, zowel voor goederen- als reizigersvervoer. In de trein naar Glasgow gaan jongeren in gesprek met delegaties van vervoerders, organisaties en overheden over duurzame mobiliteit.

De Klimaattrein is een gezamenlijk initiatief van ProRail, NS Internationaal, Eurostar, Avanti Westcoast en Youth for Sustainable Travel/Rail to the COP om mogelijk te maken dat iedereen die naar de Klimaattop gaat dat op een duurzame manier kan doen. Wat ons betreft is het essentieel om daad bij het woord te voegen als het gaat om een conferentie als de jaarlijkse Klimaattop. Niet alleen praten en onderhandelen over het klimaat, maar zelf het goede voorbeeld geven.

Europees Jaar van het Spoor 2021

De trein verbindt Europa: met 200 duizend kilometer spoor heeft Europa een van de dichtste netten ter wereld. Het spoor speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen voor duurzame mobiliteit uit de Europese Green Deal.

ProRail wil daarom samen met partners in Nederland en Europa flinke stappen zetten naar meer en beter internationaal treinverkeer, zowel voor reizigers als voor goederen. De klimaatcrisis is immers wereldwijd een immense uitdaging, ook tijdens en na de coronacrisis. Dit vraagt juist nu om stevige investeringen in een duurzame toekomst.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers