Klimaattrein naar Klimaattop in Glasgow

Nieuws

7 juli 2021

ProRail, NS, Eurostar, Avanti West Coast en Youth for Sustainable Travel laten op 30 oktober een speciale ‘Klimaattrein’ naar de Klimaattop COP26 in Glasgow rijden. Bijna zes jaar na ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs is nog steeds meer nodig om de klimaatdoelen te halen. De boodschap is daarom: investeer meer in duurzame mobiliteit, zoals de trein. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmersmans kiest bewust voor de trein naar Glasgow.

Beter klimaat door duurzame mobiliteit

“Zes jaar na de Klimaattop in Parijs hebben veel landen nog te weinig concrete stappen gezet om de opwarming van de aarde te beperken” zegt Mara de Pater namens Youth for Sustainable Travel. 

“Als we op deze voet doorgaan zal de aarde in het jaar 2100 met drie graden zijn opgewarmd, blijkt uit onderzoek van het VN-Klimaatpanel IPCC. Dat zal onder andere leiden tot een forse zeespiegelstijging en meer extreem weer, met alle gevolgen van dien. Dat kan en moet anders en de reisindustrie is hierin een belangrijke sector, waar nog veel verduurzamingsstappen zijn te zetten.”

Bekijk: Video over de 'Klimaattrein', de Klimaattop en Rail to the COP

CO2-besparing

Als je met de trein in plaats van het vliegtuig naar Londen reist, stoot je tot 93 procent minder CO2 uit. En een goederentrein kan gemiddeld 56 vrachtwagens vervangen. Ondanks het duurzame karakter van de trein, gaat slecht zeven procent van alle passagiers en elf procent van alle goederen in Europa over het spoor. En dat terwijl Europa met haar 200.000 kilometer aan spoor wereldwijd een van de meest fijnmazige netten heeft.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans wil met de ‘EU Sustainable and Smart Mobility Strategy’ duurzaam vervoer in Europa een boost geven. Het goede voorbeeld geven hoort daarbij. Daarom kiest hij, samen met honderden reizigers, voor de trein om van het Europese vasteland naar Schotland te reizen voor de Klimaattop.

Steeds meer reizigers in Europa zien de voordelen van reizen per spoor. Dat aantal willen we de komende jaren verder laten groeien.

Frans Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie

Duurzaam en comfortabel

Timmermans: “Wat is er mooier dan met de trein naar een internationale klimaattop te kunnen reizen? De trein is duurzaam en geeft een hoop comfort, of je nu reist voor werk of plezier. Steeds meer reizigers in Europa zien de voordelen van reizen per spoor. Dat aantal willen we de komende jaren verder laten groeien door bijvoorbeeld het treinverkeer op hogesnelheidslijnen te verdubbelen, en internationaal reizen per trein nog makkelijker te maken. Ik kijk er enorm naar uit om met onze delegatie per trein naar Glasgow te vertrekken.”

Van zeilschip tot trein

De Klimaattrein door Europa naar COP26 in Glasgow is een gezamenlijk initiatief van Europese jongeren met een duurzaam hart samen en spoorbeheerder ProRail. De treinreis naar Glasgow wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met vervoerders NS, Eurostar en Avanti West Coast.

In 2019 organiseerden jongeren van Youth for Sustainable Travel, met deelname van ProRail, al een zeiltocht naar de Klimaattop die in Chili zou worden gehouden. Nadat de top verplaatst werd naar Madrid riepen ze met succes andere jongeren in Europa op om de Klimaattop per trein te bezoeken. Dit initiatief, dat ‘Sail to the COP’ heet, krijgt met ‘Rail to the COP’ nu een vervolg (waarbij COP staat voor de VN-klimaattop / Conference of the Parties).

Het initiatief voor de Klimaattrein naar Glasgow vindt plaats in het Europees Jaar van het spoor 2021 en sluit aan bij de ambities van de Europese Unie om de trein te promoten als het duurzame alternatief voor reizen en transport.

De reisindustrie is een belangrijke sector, waar nog veel verduurzamingsstappen zijn te zetten.

Mara de Pater Youth for Sustainable Travel

De Klimaattrein

Rail to the COP zal een zo divers mogelijke groep uit heel Europa samenbrengen. Jongeren, officiële delegaties, mobiliteitsdeskundigen, NGO's en vertegenwoordigers van de spoorwegsector worden uitgenodigd om te reizen met de speciale Eurostar van Amsterdam, Rotterdam of Brussel naar Londen, waar zij zullen overstappen op een Avanti West Coast-trein naar Glasgow. 

Tijdens de reis zullen Youth for Sustainable Travel en de spoorpartijen een reeks debatten en seminars organiseren om de aandacht te vestigen op de belangrijke rol die het spoor en duurzaam reizen kunnen spelen bij het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen. 

Kijk voor meer informatie op RailtotheCOP.com.

Vragen over de Klimaattrein

English version

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers