1 januari 2021 : Europees Jaar van het Spoor

De Europese Unie (EU) heeft 2021 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Spoor. De EU wil reizigers en bedrijven hiermee stimuleren om vaker voor de trein te kiezen. Dat is niet alleen veilig en snel, maar ook duurzaam. Alleen met het spoor gaan we de klimaatdoelen halen uit de Green Deal en houden we Nederland nu en in de toekomst duurzaam bereikbaar.

Bekijk: Het Europees Jaar van het Spoor; in deze video van het Europees Parlement wordt uitgelegd waar dat over gaat

Ambitieuze plannen

Het spoor vervoert zeven procent van alle passagiers in Europa en elf procent van alle goederen maar veroorzaakt slechts een half procent van de uitstoot van broeikasgassen door vervoer. De trein verbindt Europa: met 200.000 kilometer spoor heeft Europa een van de dichtste netten ter wereld.

De plannen van de EU zijn ambitieus: vijftig procent meer spoorgoederenvervoer in 2030 en een verdubbeling in 2050. Voor reizigersvervoer is een verdubbeling in 2030 op het Europese hogesnelheidsnetwerk en een verdrievoudiging in 2050 het plan. In het Europese Jaar van het Spoor zal Europa met concrete voorstellen komen om deze plannen waar te maken.

Internationaal treinreizen

Meer reizigers in Europa over het spoor. Dat is het doel van het Europees Jaar van het Spoor. Daarom hebben wij een online magazine ontwikkeld vol tips, informatie en inspiratie over grenzeloze treinreizen.

Lees het magazine

Nachttreinen en goederenvervoer

Vervoer per trein is milieuvriendelijk, comfortabel en veilig. Het krijgt daarom een grote rol in de inspanningen van de EU om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het Europese Jaar van het Spoor is bedoeld om de trein te promoten als een duurzaam vervoersmiddel. “Regeringen en treinbedrijven moeten goederenvervoer stimuleren, weer meer nachttreinen laten rijden en verlaten spoorlijnen weer optuigen”, aldus Karima Delli, voorzitter van de transportcommissie van het Europees Parlement.

Duurzame mobiliteit

ProRail is erg blij met deze Europese erkenning van het duurzame belang van het spoor. Het komende Europese Jaar van het Spoor werken we onverminderd hard door aan initiatieven en projecten die meer treinverkeer mogelijk maken, zowel binnen Nederland als internationaal en zowel voor reizigers als voor goederen.

Discussiewinnaars

Tijdens het Europees Jaar van het Spoor belichten we de pluspunten van het spoor. Heb je moeite om iemand te overtuigen dat reizen met de trein dé duurzame vorm van mobiliteit is? Wijs ze dan op deze korte animaties over de voordelen van de trein. Daarmee win je elke discussie.

Bekijk de animaties

Onbegrensd reizen

Samen met de Nederlandse spoorsector en internationale partners zullen we in 2021 het spoor als duurzame mobiliteit extra onder de aandacht brengen. Wanneer er na de coronacrisis weer ‘onbegrensd’ gereisd kan worden, kunnen we reizigers en vervoerders verleiden om te kiezen voor de trein, want de trein levert een belangrijke en duurzame bijdrage aan de groeiende mobiliteit in Nederland en Europa. Hou deze website en sociale mediakanalen in de gaten voor meer informatie en events rond het Europees Jaar van het Spoor.

Nieuws over dit onderwerp

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers