Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Nederland ontvangt Connecting Europe Express met open armen

Nieuws

1 oktober 2021

Meer en beter internationaal treinverkeer is onmisbaar bij het tegengaan van klimaatverandering, maar daarvoor zijn onderweg wel wat problemen te overwinnen. Om daar aandacht voor te vragen, reist de Connecting Europe Express als rijdend voorbeeld wekenlang dwars door de Europese Unie. Aanstaande zondag 3 oktober komt die bijzondere trein om 13:33 uur aan in Amsterdam.

Betrouwbaar en comfortabel

Op station Amsterdam Centraal verwelkomt demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) samen met Egbert de Vries (wethouder Verkeer en Vervoer Amsterdam), John Voppen (CEO ProRail) en Marjan Rintel (president-directeur NS) de trein met open armen. Aan boord is een wisselend gezelschap van politici, Europarlementariërs en vertegenwoordigers van spoorwegmaatschappijen en infrabeheerders aanwezig. Onderweg van Bad-Bentheim naar Amsterdam staat de versnelling van en naar Duitsland centraal.

Staatssecretaris Van Weyenberg: “Met de trein op reis door Europa voelt als een avontuur. Hoewel iedereen van een mooi avontuur houdt, zouden de Europese treinreizen toch minder avontuurlijk mogen zijn. Als je op zakenreis gaat of met je gezin op familiebezoek in het buitenland, wil je op een betrouwbare, comfortabele en eenvoudige manier op je bestemming komen. Daarom zet Nederland zich in voor een gemakkelijke online manier om een internationale treinreis te boeken en een betere dienstregeling tussen lidstaten.”

Als je met je gezin op familiebezoek gaat, wil je dat het comfortabel en betrouwbaar is. Daar zet Nederland zich voor in.

Steven van Weyenberg demissionair staatssecretaris

Obstakels onderweg

De Connecting Europe Express zorgt voor beter inzicht in de obstakels die een treinreis door Europa met zich meebrengt. Zo kan de route door de 26 verschillende landen alleen worden afgelegd met drie verschillende treinen, omdat de infrastructuur onderweg fors verschilt. De trein is op 2 september uit Lissabon vertrokken en zal op 7 oktober de eindbestemming Parijs bereiken. De trein legt een totale afstand af van 20.000 kilometer, passeert 33 keer een grens en stopt in totaal meer dan 100 keer.

2021 European Year of Rail

De Connecting Europe Express rijdt in het kader van het European Year of Rail 2021. Met dit initiatief wil de Europese Unie de trein - zowel voor reizigers als voor goederen - promoten als milieubewust, innovatief en veilig vervoersmiddel. Het initiatief sluit daarbij naadloos aan bij de Europese Green Deal, waarin meer openbaar vervoer een van de pijlers is onder de plannen om het welzijn en de gezondheid van de mensen in Europa te verbeteren.

Klimaattrein naar Glasgow

De komst van de Connecting Europe Express is het startsein voor ruim een maand vol aandacht voor de bijdrage die de spoorsector kan leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Op 31 oktober begint de Klimaattop COP26 in Glasgow en duurt tot 12 november. ProRail, NS, Eurostar, Avanti West Coast en Youth for Sustainable Travel laten op 30 oktober een speciale Klimaattrein naar de deze top rijden.

Benieuwd waar de Connecting Europe Express nu is? Via deze link kun je live meekijken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers