Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Hoe duurzaam is de trein?

Nieuws

30 maart 2021

De Europese Unie wil reizigers en bedrijven stimuleren om binnen Europa vaker voor de trein te kiezen in plaats van het vliegtuig of de (vracht)auto. Dit is niet alleen veilig en snel, maar ook duurzaam. Maar hoe duurzaam is dit precies?

Europees Jaar van het Spoor

De Europese Unie heeft 2021 uitgeroepen tot Europees Jaar van het Spoor. EU-voorzitter Portugal gaf maandag 29 maart het officiële startschot voor dit speciale jaar. De trein wordt daarin prominent neergezet als duurzaam alternatief voor reizen in Europa. ProRail heeft de duurzame voordelen om voor de trein te kiezen nog eens op een rij gezet.

Bekijk: Bekijk alle animaties van deze serie (klik rechtsboven in het videoscherm voor alle afleveringen)

Voordelen van de trein

Wist jij bijvoorbeeld dat je vijf keer minder CO2 uitstoot als je met de trein naar Barcelona reist in plaats van met het vliegtuig? En dat een goederentrein gemiddeld 56 vrachtwagens kan vervangen? Kijk hierboven de korte animaties over de voordelen van de trein. Je steekt er niet alleen zelf wat van op, met deze feiten op een rij win je elke discussie over duurzaam reizen.

Ondanks het duurzame karakter van de trein, wordt slecht 7 procent van alle passagiers en 11 procent van alle goederen in Europa per spoor vervoerd. En dat terwijl Europa met haar 200 duizend kilometer aan spoor wereldwijd een van de dichtste netten heeft. De trein verbindt Europa: dus wanneer we na de coronacrisis weer op vakantie naar het buitenland kunnen, zouden we eens vaker voor de trein als logisch en duurzaam vervoersmiddel kunnen kiezen. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan een beter klimaat.

Treinverkeer stimuleren

ProRail doet er veel aan om (inter)nationale treinverkeer te stimuleren, zowel voor goederen als voor reizigers. Dit doen we met partners in Nederland en Europa. De Europese ambities voor het spoor zijn groot: in 2030 een verdubbeling van het personenvervoer op het Europese hogesnelheidsnetwerk en een verdrievoudiging in 2050. Ook het goederenvervoer per spoor moet flink kunnen groeien, naar 50 procent meer spoorgoederen in 2030.

ProRail zal het hele jaar speciale aandacht hebben voor meer en beter Europees treinverkeer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers