Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Europees Jaar van het Spoor in het teken van verbinding

Nieuws

29 maart 2021

Ervoor zorgen dat na de pandemie in heel Europa het aandeel van het spoorvervoer stijgt, om zo bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen. Dat is het belangrijkste thema van het Europese Jaar van het Spoor. Maandagmiddag 29 maart was de digitale kick-off. Die vond plaats in Lissabon omdat Portugal momenteel EU-voorzitter is.

Goede verbindingen

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat presenteerde namens het Platform on International Rail Passenger Transport (25 Europese lidstaten en Noorwegen en Zwitserland) een aantal aanbevelingen om internationale treinreizen te bevorderen.

Hoewel we op dit moment door corona maar beperkt op reis kunnen, vraagt de Europese Unie dit jaar aandacht voor het belang van goede Europese treinverbindingen. Doel is ervoor te zorgen dat na de pandemie in heel Europa het aandeel van het spoorvervoer stijgt, om zo bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen.

  • Thalys-trein op station Rotterdam Centraal
    Thalys-trein op station Rotterdam Centraal
  • Eurostar-trein en Thalys-trein op station Amsterdam Centraal
    Eurostar-trein en Thalys-trein op station Amsterdam Centraal
  • Internationale trein op spoorbrug Hollandsch Diep
    Internationale trein op spoorbrug Hollandsch Diep

Makkelijker boeken

In de verklaring van het Platform on International Rail Passenger Transport staan aanbevelingen voor meer en beter Europees treinverkeer. Zo moet het makkelijker worden om online een internationale treinreis te boeken. Ook is het belangrijk dat dienstregelingen van lidstaten beter op elkaar aansluiten en er genoeg ruimte op het spoor is voor internationale treinverbindingen.

Het Duitse initiatief Trans Europa Express 2.0, een internationaal spoornetwerk tussen Europese steden met een combinatie van hogesnelheidstreinen en nachttreinen, kan hierbij een belangrijke rol spelen. Net als Eurolink, een samenwerking tussen ProRail en Europese infrabeheerders, om in de nabije toekomst tot een Europese dienstregeling voor internationale reizigerstreinen te komen.

Voor elke bestemming tot 700 kilometer zou de trein een betaalbaar en groen alternatief moeten zijn.

Stientje van Veldhoven staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Intensiever samenwerken

Voor Nederland wordt in dit initiatief gekeken naar betere verbindingen met Berlijn, Frankfurt, Brussel, Parijs, Barcelona, Londen en Kopenhagen. Ook willen de lidstaten intensiever samenwerken bij het afsluiten van contracten voor internationale treinverbindingen. Daarnaast zijn ze enthousiast over het voorstel van de Europese Commissie om voor 2030 vijftien pilots te lanceren voor nieuwe en innovatieve treindiensten.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven: “Reizen met de trein is duurzaam en comfortabel. Het is belangrijk dat we in Europa samen internationale treinreizen makkelijker maken voor reizigers. Voor elke bestemming tot 700 kilometer zou de trein een betaalbaar en groen alternatief moeten zijn.” Volgens de staatsecretaris zijn er al belangrijke stappen gezet. “Er rijdt een rechtstreekse trein naar Londen, de nachttrein naar Wenen staat in de startblokken en de Intercity naar Berlijn doet er vanaf 2024 een half uur korter over. Maar het is belangrijk dat er nog meer verbeteringen komen.”

Door de coronapandemie en de economische crises die daarop volgden, is investeren belangrijker dan ooit.

John Voppen CEO bij ProRail

Meer investeringen

John Voppen, CEO bij ProRail en vice-president van de Europese organisatie van railinfrabeheerders EIM pleit daarnaast voor investeringen in een Europees spoornetwerk voor zowel goederen- als reizigerstreinen. “Door de coronapandemie en de economische crises die daarop volgden, is investeren belangrijker dan ooit. Wij zien hier een kans voor Europese spoorbeheerders om nu samen een goed internationaal spoornetwerk te creëren en treinreizen binnen Europa nog aantrekkelijker te maken.”

John Voppen zal hier ook aandacht voor vragen tijdens de opening van RailTech Europe Live op dinsdag 30 maart. Op deze internationale (digitale) spoorwegbeurs zijn verschillende workshops over internationaal treinverkeer.

Ambassadeur

Om het belang van het Europese Jaar van het Spoor te onderstrepen heeft staatssecretaris Van Veldhoven voormalig Europarlementariër Wim van de Camp aangesteld als ambassadeur. Hij zal Nederland vertegenwoordigen bij verschillende bijeenkomsten.

Volgens Van der Camp liggen er grote kansen voor het Europese spoor. “Slechts 7 procent van de reizigers en 11 procent van de goederen in Europa wordt nu per spoor vervoerd, terwijl het een van de duurzaamste vormen van transport is. Ik ga mij dit jaar namens Nederland sterk inzetten voor de gestelde doelen.”

ProRail zal het hele jaar door speciale aandacht hebben voor meer en beter Europees treinverkeer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers