Wandelend naar de klimaattop in Glasgow

Nieuws

7 oktober 2021

De Verenigde Naties organiseert van 31 oktober tot en met 12 november de 26e klimaatconferentie in het Schotse Glasgow. In aanloop hiernaar organiseert Urgenda een wandeling langs diverse treinstations in Nederland en Schotland. Ook ProRail loopt mee. Met als boodschap: neem reizen per spoor op in het Europese klimaatbeleid.

Wandelen voor het klimaat

Tijdens de wandeling vertelt ProRail hoe het reizen met de trein versneld bijdraagt aan het bereiken van de klimaatdoelen. Reinout Wissenburg, manager Strategische Duurzaamheid bij ProRail, gaat in de Urgenda-podcast in gesprek met directeur Urgenda Marjan Minnesma en Anne-Maartje Ordelman, directeur Retail van NS Stations. ProRail bezit veel grond langs de sporen. Welke kansen biedt dat voor verduurzaming?

Ook Wouter van Dijk, directeur Asset Management bij ProRail, praat hierover in een twee minuten durende film van Urgenda. En op 14 oktober vertelt Jorien Maltha, programmamanager Stationsontwikkeling, in een tweeminuten-video over de manier waarop we het energieverbruik van liften en roltrappen kunnen verminderen.

ProRail verduurzaamt zowel de aanleg als de onderhoud van het spoor en de stations.

Astrid Bunt directeur stations bij ProRail

Bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Astrid Bunt, directeur Stations bij ProRail, vindt het mooi dat Urgenda duurzaam reizen onder de aandacht brengt via een wandeling van station naar station. “Dit maakt dat iedereen die meeloopt ervaart dat de sector bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Want reizen via het spoor is duurzaam op meerdere vlakken. ProRail verduurzaamt zowel de aanleg als de onderhoud van het spoor, de stations en steeds vaker krijgt ook het bermonderhoud op een duurzame manier vorm.”

De wandeling is gestart op 6 oktober. Volg het liveverslag van The Climate Miles hier.

Bekijk: Met de Klimaattrein naar Glasgow

Klimaattrein naar Glasgow

ProRail en Youth for Sustainable Travel laten op 30 oktober een speciale klimaattrein naar Glasgow rijden. Deze treinreis maken we samen met vervoerders Eurostar, NS en het Britse Avanti mogelijk. Onderzoekers, jongeren en afgevaardigden van onderhandelingsorganisaties, ngo’s en andere betrokken partijen reizen mee. Zo voegt ProRail daad bij woord: niet alleen praten over het klimaat, maar ook het goede voorbeeld geven.

Jongeren in gesprek met delegaties

Bijzonder is dat ook veel jongeren meereizen. Zij gaan onderweg in gesprek met delegaties, overheden, politici en spoorpartijen over de urgentie van concrete maatregelen op het gebied van duurzame mobiliteit. Want daarmee kunnen de klimaatdoelen versneld worden bereikt.

De opbrengsten van het on board-programma brengen we tijdens de Klimaattop onder de aandacht. Ook een delegatie van ProRail zal aanwezig zijn in Glasgow, om daar de boodschap aan de man te brengen: maak de trein onderdeel van klimaatbeleid.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers