Vaker met de trein op vakantie. Hoe? Zo!

Nieuws

7 september 2021

Waarom bieden reisorganisaties voornamelijk vliegreizen met een accommodatie aan, maar blijven de combideals met de trein uit? Deze vraag werd voor ProRail het startpunt om via een online magazine de reisbranche te benaderen in hun transitie naar meer duurzame mobiliteit. En om tegelijkertijd vervoerend en reizend Nederland de voordelen van het internationaal treinreizen te laten inzien.

Reisorganisaties

Van TUI en Sunweb tot Booking.com, het vliegtuig lijkt een vast gegeven als je speurt naar een internationaal reisje. Dat kan anders, vinden wij. En daarom vraagt ProRail vandaag elf grote reisorganisaties of zij hun rol willen pakken in de transitie naar meer duurzaam vervoer. Daarnaast delen we ons magazine via social media met iedereen die er nieuwsgierig naar is.

Europees Jaar van het Spoor

Want we reizen nog te veel met het vliegtuig en dat kan anders. In dit Europees Jaar van het Spoor willen we daar een aanzet toe geven. Want dat de trein een milieuvriendelijk, comfortabel en veilig alternatief is, weten veel mensen nog niet. Treinreizen krijgt niet voor niets een grote rol in de inspanningen van de EU om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. 

We vertellen je er graag meer over in ons inspiratiemagazine. Ontdek ook de mooiste reizen, tips voor het boeken en de vergelijking van trein versus vliegtuig!

Bekijk het magazine

ProRailers ook in de trein

Om zelf het goede voorbeeld te geven heeft ProRail begin dit jaar het beleid voor internationale dienstreizen aangepast. Tot 750 kilometer en binnen een reisafstand van 8 uur vanaf Utrecht Centraal kiezen we standaard voor de trein. ProRail is een van de 37 grote werkgevers die meedoet in de Coalitie Anders Reizen, waarin afspraken worden gemaakt om de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te verminderen.

Klimaattrein

Ook in aanloop naar de Klimaattop in Glasgow zet ProRail zich in om internationaal treinreizen op de kaart te zetten. Zo brengen we onder andere jongeren, officiële delegaties, mobiliteitsdeskundigen, ngo’s en vertegenwoordigers van de spoorwegsector met de Klimaattrein naar de COP26. Tijdens de reis organiseren Youth for Sustainable Travel en de spoorpartijen een reeks debatten en seminars over de belangrijke rol die het spoor en duurzaam reizen kunnen spelen bij het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen.

Verduurzamen

ProRail wil meer mensen en partijen in staat te stellen om de (inter)nationale treinen te nemen in plaats van de (vracht)auto en het vliegtuig. In een duurzame samenleving wordt er meer met de trein gereisd omdat het een van de duurzaamste vormen van vervoer is. Na lopen en fietsen geeft reizen met de trein de minste CO2-uitstoot. Met een goede infrastructuur, internationale samenwerking en een aangepaste dienstregeling maken wij een toename aan duurzame mobiliteit per spoor mogelijk. Lees er meer over op onze pagina over duurzaamheid.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers