: Stofloos spoor

Bij werkzaamheden aan het spoor komt nu nog te veel stof vrij. ProRail wil een gezondere (werk)omgeving en zoekt daarom naar oplossingen die bijdragen aan het stofloos krijgen van het Nederlandse spoor.

Twee innovatiepartners

Samen met de spoorbranche zijn de afgelopen jaren allerlei maatregelen geïntroduceerd die het risico op blootstelling aan stof moeten beperken. De stofvorming wordt beperkt door onder meer het nathouden van ballast en blootstelling aan de stof wordt op dit moment beperkt door het verplicht gebruik van stofmaskers, machines met overdrukcabines en filters die het stof buiten houden.

Het hoofddoel van dit traject is om innovatieve oplossingen te vinden die het vrijkomen van inhaleerbaar en respirabel stof verder reduceren of uiteindelijk zelfs volledig terugbrengen tot nul. Daarnaast zijn er twee subdoelen:

  • De innovatieve oplossingen moeten zoveel mogelijk bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van de mens.
  • De innovatieve oplossingen moeten zo circulair mogelijk te zijn. Onder circulair wordt in dit verband verstaan dat al het materiaal kan worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Er mag met andere woorden geen afval ontstaan.

Voestalpine en ENS Clean Air gaan de komende periode aan de slag met het onderzoeken, ontwikkelen en testen van hun innovaties om daarmee een bijdrage te leveren aan de genoemde uitdagingen.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers