Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Europese ontwikkelingen : Europese wet- en regelgeving

Op Europees niveau bestaat er verschillende wet- en regelgeving voor het spoor. Dat zorgt ervoor dat treinverkeer in Europa soepeler verloopt. Het zorgt van standaardisatie. Een deel van die wetgeving leggen we op deze pagina uit: TSI, TAF en TAP. Die eerste afkorting staat voor Technische Specificaties voor Interoperabiliteit. TAF staat dan voor goederenvervoer en TAP voor reizigersvervoer.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 25 januari 2024.

Goederenvervoer

De TSI TAF, waarbij TAF staat voor Telematic Applications for Freight, richt zich op informatie-uitwisseling tussen alle partijen die betrokken zijn bij spoorgoederenvervoer. Dus: vervoerders, verladers, terminals, de eigenaren van de wagons en infrastructuurbeheerders zoals ProRail. Voor ons en de vervoerders geldt TSI TAF voor de volgende processen:

  • Het aanvragen van capaciteit voor het rijden van treinen;
  • Het aanleveren van informatie over de samenstelling van de trein;
  • Uitvoeringsinformatie, zoals actuele vertragingen en verstoringen;
  • Verwachte aankomsttijd (Estimated Time of Arrival) van de trein.

Reizigersvervoer

TAP staat dan voor Telematic Applications for Passengers. De reis van de reiziger staat dan centraal. De TSI TAP kent verschillende onderdelen, waaronder kaartverkoop, reserveringssystemen en reisvoorwaarden. Een ander onderdeel is vergelijkbaar met de TSI TAF: daarin gaat het over informatie-uitwisseling tussen de infrastructuurbeheerder (ProRail) en de verschillende reizigersvervoerders.

  • Het aanvragen van capaciteit voor het rijden van treinen;
  • Het vertrekproces van treinen;
  • Uitvoeringsinformatie, zoals actuele vertragingen en verstoringen;
  • De reisinformatie op stations en online.

Verplicht 

ProRail is als infrastructuurbeheerder verplicht om aan de eisen uit TSI TAF en TSI TAP te voldoen. De afgelopen jaren hebben we al veel eisen geïmplementeerd. Bijvoorbeeld de Plan- en Uitvoeringsinformatie, Aanleveren beladingsgegevens en Energieverbruik. Capaciteitsaanvragen hebben we momenteel in ontwikkeling.

Meer weten? 

Wil je meer weten over TAF en TAP en specifiek hoe de genoemde informatieuitwisseling werkt? We hebben het kort en bondig op een aparte pagina gezet.

Lees meer over TAF en TAP Lees meer over TAF en TAP

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers