Wat doet ProRail om internationaal treinreizen te verbeteren?

Veelgestelde vraag

Duurzaamheid is een belangrijke pijler in de strategie van ProRail. Door meer en beter (inter)nationaal treinverkeer te faciliteren, dragen we bij aan het behalen van de klimaatdoelen. In de actie-agenda Trein en Luchtvaart werken we samen met het ministerie van IenW, NS, Schiphol en KLM aan het verbeteren van de treinreis naar zes bestemmingen: Brussel, Parijs, Londen, Düsseldorf, Frankfurt en Berlijn. Denk aan het verhogen van de treinfrequentie, zo streven we samen met NS en Eurostar naar zes treinen per dag naar Londen in 2025. De capaciteit verdubbelt dan van 2700 (3 x 900 reizigers per trein) naar 5400 reizigers per richting per dag, oftewel circa twee miljoen reizigers per richting per jaar en dus een capaciteit die bijna even groot is als het huidige aantal luchtreizigers tussen Londen en Amsterdam.

Met onze collega-infrabeheerders uit andere landen werken we aan een Europese dienstregeling: Eurolink. Door eerst de internationale dienstregeling te ontwerpen en daarna nationaal en regionaal te kijken, gebruiken we het bestaande spoor slimmer voor internationaal vervoer. Naast acties op de relatief korte termijn, werken we ook aan acties voor de langere termijn. Zo verbouwen we station Amsterdam Zuid om daar hét station voor internationale treinen van te maken.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers