Waarom vinden test­ritten op de HSL 's nachts plaats?

Veelgestelde vraag

NS test nieuwe intercity's op de hogesnelheidslijn. Die test­ritten zijn nodig om het materieel toegelaten te krijgen door de Inspectie van Leefomgeving en Transport (IL&T).

De vervoerder, in dit geval NS, moet aantonen dat het materieel geschikt is voor het baanvak waar straks gaat rijden. De eerste serie testritten mag niet plaatsvinden tussen de reguliere reizigerstreinen. Daarom wordt eerst 's nachts getest.

Zodra IL&T toestemming geeft, wordt de betreffende trein zoveel mogelijk overdag getest. Eerst zonder en later met reizigers. Zodat de trein straks veilig en betrouwbaar ingezet kan worden voor het reizigersvervoer op de hogesnelheidslijn. 

De testritten vinden 's nachts plaats tussen 0.00 en 06.00 uur. Er kan niet worden getest in de 'randen' van de nacht. Het veilig in- en uit dienst nemen van het spoor heeft namelijk tijd nodig. Hierdoor blijft er beperkt tijd over voor de testritten. En is dus alle capaciteit in de nacht nodig.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers