Wat is de verwachte geluids­overlast van test­ritten op de HSL?

Veelgestelde vraag

Op de hogesnelheidslijn gelden geluidsproductieplafonds (GPP's). Een GGP stelt een heldere grens aan de toelaatbare hoeveelheid geluid door treinverkeer.

ProRail is verantwoordelijk voor de naleving van deze plafonds. Voor het testen van de nieuwe intercity's hebben wij onderzoek gedaan naar de geluidproductie hiervan. Uit ons onderzoek blijkt dat de testritten tot een tijdelijke overschrijding van deze GPP's leidt in de volgende gemeenten:

  • Haarlemmermeer
  • Kaag en Braassem
  • Lansingerland
  • Zwijndrecht

De verwachte overschrijding van de geluidsproductieplafonds varieert per locatie en bedraagt 1 tot 2.5 decibel. Op één locatiepunt leidt het tot een overschrijding van 2.6 decibel. 

Om de GGP's tijdelijk te mogen overschrijden, hebben wij voor de periode 2020-2022 een ontheffingsaanvraag ingediend bij het het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze ontheffing is toegekend. De aanvraag en het rapport staan op de website van Bureau Sanering Verkeerslawaai.

Wil je meer weten over de geluidsproductieplafonds langs de hogesnelheidslijn? De hoogtes ervan kun je inzien op de website geluidregisterspoor.nl

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers