Niet stunten bij overwegen!

Als je leven je lief is, wacht gewoon bij een overweg als deze gesloten is! Denk nou niet dat jij wel veilig kan oversteken als de bomen dicht zijn of de rode lichten nog niet gedoofd zijn. Het is levensgevaarlijk. Vanmorgen verongelukte een jongen van 20 in het Limburgse Echt toen hij slalommend tussen langs de dichte overwegbomen doorfietste en hij door een voorbijrazende trein werd gegrepen. Op 6 januari kwam een fietser om het leven in Den Helder. Ook hij probeerde langs de gesloten spoorwegbomen te fietsen.
Bordje bij overweg

11 ongevallen in 2018

In de eerste weken van 2018 vonden er helaas alweer 11 ongevallen plaats op overwegen. Hierbij vielen 2 dodelijke slachtoffers te betreuren en 9 gewonden. Ter vergelijking; vorig jaar telde 30 ongevallen waarbij 5 dodelijke slachtoffers vielen. In 2016 gebeurden 27 ongevallen waarbij helaas 4 doden te betreuren vielen en 28 mensen gewond raakten. 

Veiliger

Het is een stuk veiliger geworden op overwegen. Het aantal dodelijke ongevallen op spoorwegoverwegen is de afgelopen dertig jaar met 95 procent gedaald. In 1986 kwamen er nog 68 personen om na een botsing met een trein op een overweg. In 2016 waren er 4 dodelijke ongelukken. Ook het aantal botsingen op overwegen is flink afgenomen; van 180 in heel 1986 tot 30 vorig jaar.

Elk ongeval is er één te veel

Elke ongeval is er nog steeds één te veel. Daarom wil ProRail het aantal ongevallen op overwegen verder terugdringen. Door overwegen veiliger te maken. Door overwegen op te heffen. Door ze waar het kan te vervangen door een tunnel of een brug. En: door mensen te blijven vertellen hoe ze veilig oversteken.

Meer boetes

Risicovol gedrag op overwegen is wettelijk verboden. De boete hiervoor kan oplopen tot 220 euro. Deze regels zijn er voor ieders eigen veiligheid, maar ook om de gevolgen van risicovol gedrag te voorkomen. Want al gaat het allemaal nét goed: ook iedere bijna-aanrijding leidt tot vertraging van het trein-, en vaak ook het wegverkeer. En daarnaast tot grote schrik bij de machinist en overige weggebruikers. In 2017 heeft ProRail een recordaantal boetes uitgeschreven. 1089 mensen werden op de bon geslingerd voor gevaarlijk gedrag op en rond het spoor. In 2016 waren dit er 517.

Minder overwegen en beter beveiligd

Nederland telt in totaal zo’n 1900 openbare overwegen. Dertig jaar geleden waren er ruim 3500 overwegen. 95 procent van alle openbare overwegen is momenteel al beveiligd. De laatste onbeveiligde overwegen worden de komende jaar ook beveiligd of opgeheven. Dat was dertig jaar geleden wel anders. Toen was 50 procent van alle overwegen onbeveiligd. ProRail wil het liefst van alle overwegen af. De veiligste overweg is geen overweg. Met stuntgedrag bij overwegen kunnen verkeersdeelnemers zowel zichzelf als anderen in gevaar brengen.

Gepubliceerd op