24 dagen werkzaamheden op station Ede-Wageningen

Nieuws

8 juli 2022

In de zomervakantie werkt ProRail van zondag 7 tot en met woensdagochtend 31 augustus 5:00 uur op station Ede-Wageningen. Tijdens deze omvangrijke werkzaamheden rijden er geen treinen. NS zet 24 dagen lang bussen in.

Spoorzone Ede

Onder de naam Spoorzone Ede werken ProRail, gemeente Ede, NS en aannemerscombinatie EdesPoort samen aan een nieuw station Ede-Wageningen. Een toegankelijk en goed bereikbaar station met moderne voorzieningen en meer reismogelijkheden. Het nieuwe station Ede-Wageningen is klaar in 2024. De stationsomgeving is een jaar later af, in 2025.

Bekijk werkzaamheden op een kaart

Werkzaamheden in augustus

Voordat het zover is, moet er heel wat gebeuren. In de ’24-daagse’ van 7 tot en met 31 augustus verwijdert aannemer EdesPoort de bestaande sporen en wissels. Over een afstand van circa drie kilometer worden nieuwe en gewijzigde sporen, wissels, seinen en bovenleiding gebouwd. De nieuwe spoorinfrastructuur is nodig zodat treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten én nog preciezer volgens dienstregeling kunnen rijden.

EdesPoort wijzigt ook de bestaande perrons en bouwt een nieuw perron. Het gebouw op het midden perron wordt gesloopt. Ook staat inschuiven van een nieuwe reizigerstunnel op het programma.

Vervangend busvervoer

Om het treinverkeer zo snel mogelijk te kunnen hervatten, werkt EdesPoort 24 uur per dag door. De treinen rijden niet vanaf zondag 7 tot en met woensdagochtend 31 augustus 5:00 uur. NS heeft vervangend busvervoer gepland en informeert treinreizigers van tevoren via verschillende kanalen. Raadpleeg voor vertrek een reisplanner. 

Meer informatie

Spoorzone Ede

ProRail, NS en de gemeente Ede bouwen dus aan een toegankelijk en goed bereikbaar station. Dat gebeurt onder de naam Spoorzone Ede. Dankzij een nieuw busstation, betere looproutes, nieuwe fietsenstallingen en parkeerplaatsen gaat overstappen straks gemakkelijker en sneller.

Het project Spoorzone Ede omvat meer dan alleen een nieuw stationsgebouw. We werken ook aan een robuust en betrouwbaar spoor zodat treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten en nog preciezer volgens dienstverlening kunnen rijden. Ook de aanpassing van de stationsomgeving (busstation en P&R-garage) en een fiets- en voetgangersviaduct bij de Sysselt horen bij het project.

Planning

Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt gebouwd aan de oostzijde van de huidige perrons. Het huidige station met entree aan de westzijde blijft in gebruik tijdens de werkzaamheden. Daarna wordt het gesloopt.

De bouw van het nieuwe station kan niet helemaal zonder overlast. Zo zijn er een aantal perioden waarin geen treinen kunnen rijden van en naar Ede-Wageningen. De 24-daagse in de zomervakantie van 2022 is de meest ingrijpende van die periodes.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers