Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

3D-model ziet het spoor beter dan het blote oog

Nieuws

9 maart 2021

ProRail maakt met een speciale inspectietrein scans van de spooromgeving. Die scans vormen samen een zogenaamde puntenwolk. Met slimme rekeninstructies, ofwel algoritmes, kunnen we een puntenwolk nu omzetten in een 3D-model.

De staat van infra

“Een mooie innovatie, waarmee we snel een zeer nauwkeurig inzicht krijgen in de staat van de infrastructuur”, vertelt Peter Neelen, vakspecialist Energievoorziening bij ProRail. “Zelfs afwijkingen die je met het blote oog niet ziet, kunnen we nu sneller ontdekken. Daardoor kunnen we storingen nog beter voorkomen.” In de video laat hij zien hoe het werkt.

Bekijk: 3D-model ziet spoor beter dan blote oog

Anders kijken met algoritmes

Al jaren verzamelen meettreinen gegevens met scanners. Die gegevens brengen de spooromgeving in kaart in een puntenwolk. Peter: "Samen met GeoNext zijn we met algoritmes anders gaan kijken naar de puntenwolk. Met algoritmes kun je vanuit de puntenwolk objecten herkennen, bijvoorbeeld een sein of een bovenleidingmast met kabels."

"Je brengt tot op de millimeter in kaart wat de ligging is van de objecten ten opzichte van elkaar, ook de kleinste afwijkingen. Zo hebben we veel sneller een veel nauwkeuriger beeld van de staat van die objecten. Zo’n model hebben we gemaakt van de spooromgeving op de Havenspoorlijn. Alle betrokkenen zijn het eens over de hoge kwaliteit van het model, en dat het ons gaat helpen om in de toekomst storingen eerder te voorkomen."

Zelfs afwijkingen die je met het blote oog niet ziet, kunnen we nu sneller ontdekken.

Peter Neelen vakspecialist energievoorziening bij ProRail

Meer weten of meewerken?

Meer weten over innovaties bij ProRail? Kijk dan op onze website Werken bij ProRail. Wil jij met slimme oplossingen, nieuwe technologieën en de vernieuwing van systemen bijdragen aan duurzame mobiliteit en mobiliteitsgroei? Houd dan onze vacatures in de gaten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers