Glasvezelkabels als sensoren

Nieuws

16 maart 2021

Overal onder het spoor liggen kilometers aan glasvezelkabels. Wist je dat die bij kunnen dragen aan het verhogen van de spoorkwaliteit? We gebruiken de kabels als sensoren. En testen nu wat we met die sensoren allemaal kunnen meten. “Trillingen, geluid en temperatuur bijvoorbeeld”, vertelt Cees-Jan Mas, projectmanager Vernieuwing bij ProRail. “Maar ook afwijkingen aan het spoor of aan de treinwielen. En je kunt er spoorlopers mee opsporen.” In de video vertelt hij hier meer over.

Goedkoper, betrouwbaarder en veiliger

Wij meten nu nog de spoorkwaliteit met allerlei apparatuur langs het spoor. Als we hier in de toekomst glasvezelkabels voor gebruiken, dan scheelt dat veel geld en apparatuur.

Bekijk: Met glasvezel de kwaliteit van het spoor verhogen

Interpreteren van data

Cees-Jan: “We doen met het kennisinstituut Deltares een proef in Culemborg. Daar meten we de samenstelling van de ondergrond, de trillingshinder voor omwonenden en de maximale snelheid die de trein op dat stuk spoor mag rijden. Deltares heeft veel glasvezelkennis. Zij helpen ons met het interpreteren van de data.”

Glasvezel maakt het niet alleen goedkoper, maar ook betrouwbaarder en veiliger.

Cees-Jan Mas projectmanager vernieuwing bij ProRail

Monitoringnetwerk

Hij vervolgt: “De glasvezelkabels liggen er al, dus we beschikken in potentie over een landelijk dekkend monitoringnetwerk. In de nabije toekomst beschikken we over een enorm monitoringnetwerk. Dan hebben we overal op het spoor snel en goed inzicht in wat er buiten daadwerkelijk gebeurt. Dat maakt het niet alleen goedkoper, maar ook betrouwbaarder en veiliger.”

Meer weten of meewerken?

Meer weten over innovaties bij ProRail? Kijk dan op onze website Werken bij ProRail. Wil jij met slimme oplossingen, nieuwe technologieën en de vernieuwing van systemen bijdragen aan duurzame mobiliteit en mobiliteitsgroei? Houd dan onze vacatures in de gaten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers