Aan de slag met de blusvoorzieningen in Rotterdams Havengebied

Nieuws

25 april 2022

De handtekeningen zijn gezet: in april tekenden ProRail en aannemers BAM, Swietelsky en Dura Vermeer de realisatie-overeenkomsten voor de aanleg van blusvoorzieningen en calamiteitenwegen op de vijf goederenemplacementen in het Rotterdamse Havengebied.

Aangepaste calamiteitenwegen

ProRail werkt hard om de goederenemplacementen aan te passen aan nieuwe veiligheidsvoorschriften. Ten opzichte van de huidige situatie zijn vier keer zoveel calamiteitenwegen benodigd, die ook een stuk breder moeten worden dan ze nu zijn. De wegen moet van twee zijden bereikbaar zijn zodat de brandweer altijd onderwinds kan blussen. Droge blusleidingen maken plaats voor een uitgebreider netwerk van natte ringleidingen met brandkranen. Zowel het ontwerpwerk als de realisatie worden in twee jaar tijd uitgevoerd.

Klaar in 2023

Het werk moet gereed zijn op 1 januari 2023, zodat het rangeren met gevaarlijke stoffen op de emplacementen ook na die datum doorgang kan blijven vinden. Aannemer BAM heeft Waalhaven Zuid onder haar hoede, Dura Vermeer werkt op Pernis en Maasvlakte West en Swietelsky voert de werkzaamheden op Botlek en Europoort uit.

Megaklus

In 2022 wordt dus op vijf emplacementen tegelijk gewerkt aan de aanleg van nieuwe blusvoorzieningen en calamiteitenwegen. Het ontwerp is in zeer korte tijd tot stand gekomen en op sommige punten nog niet helemaal af. Door te werken vanuit een bouwteamconstructie (een zogeheten twee-fase-contract) maken ProRail, de drie aannemers en vier ingenieursbureaus de kans op het klaren van deze megaklus zo groot mogelijk. Daartoe werken alle partijen samen in een kantoorpand. Inmiddels is ook de eerste keet op locatie geopend van aannemer BAM.

Waalhaven Zuid

Begin 2022 bleek het beschikbare budget voor emplacement Waalhaven Zuid ontoereikend. Inmiddels zijn financiële afspraken gemaakt waardoor ProRail met de aannemer aan de slag kan.

Lees meer over de financiële afspraken

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers