Aan het werk op Rotterdam Centraal

Nieuws

16 mei 2023

ProRail wil ervoor zorgen dat er in de toekomst genoeg treinen kunnen rijden om iedereen te vervoeren. Daarom werken we van 20 mei tot en met 25 juni aan een aantal sporen en drie perrons op Rotterdam Centraal. Dat is dus fijn voor later maar voor nu levert dat ook hinder op. De dienstregeling wordt in deze periode aangepast.

Meer treinen

Ieder jaar reizen steeds meer mensen met de trein. Ook al gaat de groei na de coronapandemie minder snel, toch zullen de komende jaren meer mensen met de trein reizen. Dat komt grotendeels door de bevolkingsgroei. Met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam maken we het spoor en de stations tussen Rijswijk en Rotterdam geschikt voor meer treinverkeer. Dat doen we gefaseerd en in verschillende deelprojecten. Onder andere op Rotterdam Centraal.

We gaan ruim een maand aan de slag op Rotterdam Centraal. We verlengen de perrons 6, 7, 8 en 9. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor treinen vanuit Den Haag om vanaf hetzelfde perron terug te rijden. We vervangen en vernieuwen sporen en wissels. Zo kunnen treinen sneller aankomen en vertrekken. Daarmee zorgen we voor tijd om nog meer treinen te kunnen laten rijden. Ook maken we een nieuwe aanrijdroute voor nood- en hulpdiensten, tussen de sporen en gebouw Central Post.

Voorbereiding

De voorbereidende werkzaamheden zijn in februari 2023 gestart. Een deel van het werk kan alleen uitgevoerd worden als er (delen) van het spoor uit dienst zijn, de zogenaamde treinvrije periodes. Dit jaar zijn er twee langdurige periodes waarbij dat het geval is. In de eerste periode van zaterdagochtend 20 mei tot maandagochtend 26 juni 2023 zijn de perrons 6, 7 en 8 afgesloten voor reizigers.

De tweede periode is van 23 oktober tot maandagochtend 4 december 2023. Daarna zijn de meeste werkzaamheden op dit station klaar. Het gehele programma Rijswijk – Rotterdam is naar verwachting eind 2024 gereed.

Gevolgen voor het treinverkeer

Van zaterdag 20 mei tot en met zondag 25 juni is de dienstregeling van, naar en via Rotterdam Centraal aangepast. Sommige treinen vertrekken op andere tijden of vanaf een ander perron. NS zet op een aantal momenten bussen in. Op 24 en 25 juni is er helemaal geen treinverkeer mogelijk van en naar Rotterdam Centraal. Je kunt dan gebruik maken van NS-bussen of het RET-metronet. Houdt rekening met extra reistijd en drukte. Wil je reizen met de trein? Kijk dan voor actuele reisinformatie in een reisplanner.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Woon-werkverkeer

Ieder jaar reizen steeds meer mensen met de trein. Die groei zet de komende jaren door en concentreert zich vooral op het woon-werkverkeer in de spits en op de drukke routes van en naar de grote steden. Met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk-Rotterdam past ProRail het spoor zodanig aan dat op dit traject per richting acht intercity’s en zes sprinters kunnen rijden.

Lees over dit programma Lees over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers