Aankomst Sinterklaas per stoomtrein

Nieuws

16 november 2019

Geen stoomboot, maar een stoomtrein. Op zaterdag 16 november komen Sinterklaas en zijn pieten aan op station Apeldoorn. Aan ProRail de taak om ervoor te zorgen dat deze bijzondere trein kan rijden.

Passende dienstregeling

En daarvoor werd aangeklopt bij René van Bezooijen, accountmanager bij ProRail. “De stoomboot van de Sint paste niet in het Apeldoorns Kanaal.”, weet hij. “Het kanaal is te smal en de bruggen te laag.” De stoomtrein – bestaande uit een locomotief en vier rijtuigen – bleek een geschikt alternatief.

De taak van René? Mogelijk maken dat deze trein kan rijden. Dat betekent: zorgen voor een passende dienstregeling en het informeren van alle betrokken partijen binnen ProRail. “Denk aan de treindienstleiders op onze verkeersleidingspost in Zwolle, het landelijk controlecentrum OCCR en onze incidentenbestrijding. Belangrijk, want vandaag staan alle camera’s gericht op deze trein.”

Unieke kans

Officier van dienst Rail Bert Bremmer van Incidentenbestrijding rijdt vandaag mee met de stoomtrein. Een unieke kans. “Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt in mijn 35-jarige carrière bij het spoor. Heel bijzonder.” Ook Bert was nauw betrokken bij de organisatie en zat, net als René, om tafel met de gemeente, de politie en de brandweer. “Dat was ontzettend leuk. Het plezier spatte van de organisatie af."

Bert en zijn ploeg van Incidentenbestrijding houden de trein nauwlettend in de gaten. Alle mogelijke scenario’s zijn vooraf doorgenomen. “Natuurlijk is er ook veel geoefend. En omdat ik meerijd, kan ik bij een calamiteit binnen één minuut, samen met de machinist, handelen.” Bert noemt de intocht per trein een prachtig evenement voor de hele spoorbranche. “Daar ben ik echt trots op.” 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers