Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Aflevering 3 van videoserie over spoorgoederenvervoer online

Nieuws

27 december 2018

In de derde aflevering over spoorgoederenvervoer nemen we je mee in de vernuftige techniek achter het heuvelsysteem. Gerald Koenraadt en Willem van der Meer werken als technicus en monteur op de heuvel en vertellen over de veelzijdigheid van hun beroep.

Bekijk: Alles gaat over Kijfhoek #3: Spooronderhoud door Strukton Rail

Dagelijks onderhoud

 

Kijfhoek is het zenuwcentrum van spoorgoederenvervoer. Hetrangeerterrein gaat iedere dag buiten dienst zodat het spoor toegankelijk wordt voor noodzakelijk onderhoud. Willem van der Meer, monteur van de procestechniek groep, vertelt: ‘Dehele heuvel zit vol met sensoren, radars en daar plegen wij onderhoud aan. Je gaat steeds meer zien. Een poortje dat openligt, een poortje dat scheef staat.


Binnen- en buitenwerk

 

Gerald Koenraadt werkt als technicus bij het heuvelsysteem. Hij legt uit: Een heel belangrijk onderdeel van onze baan is dat we niet alleen bezig zijn met buitenwerk, maar ook met binnenwerk. En dat houdt in dat we ook de database beheren, onderhoud aan de server plegen en in logfiles en data kijken. Daar is een hoop IT kennis voor nodig. Je leert te kijken in de databases wat ze doen, leert programmeren en je zorgt ervoor dat je ook echt wat kan met alle data en programmatuur.’

 

Het spoorgevoel


In het begin ziet alles er grauw en industrieel uit, maar uiteindelijk ga je ook daar de schoonheid van inzien. Het spoorgevoel, dat krijg je vanzelf. En je gaat het waarderen: de grote locomotieven met heel veel wagons, dat alles dag en nacht doorgaat door weer en wind. Industrieel, roest, vet, olie, lawaai, de rauwheid. Dat heeft een bepaalde sfeer.’

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers