Videoserie over goederenvervoer van start

Nieuws

14 november 2018

Vanaf woensdag 14 november publiceert ProRail om de week een aflevering uit een vierdelige videoserie over het spoorgoederenvervoer in Nederland. In een aankondigingsvideo trapt John Voppen, directeur Operatie, alvast af. Hij legt uit hoe belangrijk goederenvervoer per spoor is.

Bekijk: Trailer: 'Alles gaat over Kijfhoek'

Onmisbare schakel

Tienduizenden tonnen goederen komen er dagelijks de Nederlandse havens binnen. Bananen uit Colombia, sportschoenen uit China, cacao uit West-Afrika en kolen uit Zuid-Amerika. Het overgrote deel van die goederen belandt niet direct bij ons in de winkels, maar is op dóórreis. Naar producenten - hier of over de grens - die grondstoffen en halffabrikaten verwerken.

Op die manier kan een grondstof als bcacao uiteindelijk een smakelijk stukje Zwitserse chocolade worden. Van fabrikant naar distributeur naar verkoper en van het ene werelddeel naar het andere. In die reis is het spoor een onmisbare schakel.

Belang van goed spoorgoederenvervoer 

"De binnenvaart is nagenoeg vol en de A15 staat dagelijks vol met vrachtwagens", aldus John Voppen. "Als het spoorgoederenvervoer niet functioneert, hebben we in Nederland een groot probleem. We zouden dan één lange rij met vrachtwagens hebben op de wegen."

Emplacement Kijfhoek in Zwijndrecht

In de eerste aflevering legt John uit hoe belangrijk het is dat het spoorgoederenvervoer bestaat. Hij staat daarbij op het goederenemplacement Kijfhoek, het grootste spooremplacement van Nederland. Het telt naast veertien aankomstsporen en twaalf opstelsporen maar liefst 43 'verdeelsporen' waar goederentreinen kunnen worden samengesteld.

Heuvelproces

Het samenstellen gebeurt op een bijzondere manier. Dit noemen wij het 'heuvelproces'. Boven aan een heuvel worden wagons met goederen de heuvel afgeduwd en door middel van de zwaartekracht rijden de wagons naar beneden. In de rails zitten remmen die je kunt vergelijken met de blokremmen van een fiets. Hiermee rijden de wagons de juiste snelheid. Een computersysteem weet precies welke wagon de heuvel afrijdt en bedient automatisch de wissels om de wagon op het juiste spoor en bij de juiste goederentrein te krijgen.

Te zien op social media

Vanaf woensdag 14 november wordt om de week een aflevering van de videoserie geplaatst op ons Facebook-, YouTube- en LinkedIn-kanaal.

In de afleveringen volgen we de onderhoudsaannemer van Kijfhoek, rijden we mee met een goederentrein van DB Cargo, nemen we een kijkje bij havenbedrijf Koole Pernis en spreken we met een treinverkeersleider en incidentenbestrijders.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers