Afscheid van het Delftse spoorviaduct

Nieuws

18 januari 2018

Na bijna 10 jaar bouwen aan de Spoorzone in Delft hebben spoor en stad een gedaanteverandering ondergaan. De treinen, het station en de fietsen zijn uit het straatbeeld verdwenen. In deel 4 van onze terugblik op dit immense project: afscheid van het spoorviaduct.

Het lijkt alweer lang geleden, maar toch is het pas drie jaar terug dat de laatste trein over het Delftse spoorviaduct reed. Om 01.25 uur om precies te zijn. Honderden bewoners stonden midden in de nacht langs het viaduct in de Phoenixstraat en de Spoorsingel om de trein uit te zwaaien. De vierhonderd mazzelaars die een kaartje hadden weten te bemachtigen zwaaiden vanuit de trein driftig terug.

Historische beelden

De laatste trein werd uitgeleide gedaan onder begeleiding van een orkest. Vlakbij de verlichte molen De Roos werd de sprinter op het viaduct minutenlang stilgezet, om de vele mensen met camera’s en mobieltjes op de molen en in de trein gelegenheid te geven het historische moment vast te leggen.

'Ik wilde dit niet missen'

De Delftenaren vierden het moment ieder op hun eigen manier. Studenten maakten een groot spandoek met daarop de tekst 'Dag Trein'. Ook voor Tilly Kaisiepo (64), die sinds 1963 in Delft woont, was het een bijzondere nacht: 'Ik heb nog meegemaakt dat het viaduct werd gebouwd. Nu ben ik er bij als de laatste trein er overheen rijdt. Dat wilde ik niet missen.’

Journalist wilde viaduct behouden

Niet alle Delftenaren waren blij met het verdwijnen van het viaduct. Zo schreef een columnist van de toenmalige Delftsche Courant zo'n vijftien jaar geleden dat hij de welkome aanblik van zijn geliefde Delft zou missen als hij de stad binnenreed met de trein. Inmiddels is dat kleine leed vergeten en weten reizigers niet anders meer.

Terugblik en feest

In de week van 15 januari blikken we terug op 10 jaar Spoorzone Delft. Op zaterdag 20 januari vieren we feest. Delftenaren kunnen die dag onder meer hardlopen door de Willem van Oranjetunnel -zoals de spoortunnel inmiddels is gedoopt- of skaten en dansen in de Prinsenhofgarage.

Volgende aflevering: Een feest voor de stad na tien jaar bouwen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers