Amsterdam: Stationshal van Cuypers gerenoveerd

Nieuws

31 januari 2023

Deze week startten in de monumentale stationshal van station Amsterdam Centraal werkzaamheden. Een ingrijpende verbouwing die gereed is in het najaar van 2023. Aannemer Anton Rail is verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouwwerkzaamheden.

Stationshal en Oostvleugel

Het werk wordt in twee fases uitgevoerd. In deze eerste fase vervangen we de vloer in de stationshal, maken nieuwe voordeuren en herstellen de voorgevel van de hal. In de Oostvleugel renoveren we de binnenzijde. Dat wil zeggen: we vervangen de vloertegels en werken de kolommen netjes af waarbij ze voorzien worden van metalen bekleding, net zoals in de Westvleugel. Ook worden roosterplafonds, verlichting en technische installaties (omroep, brandmelding, camera’s) vervangen.

Aan de buitenzijde van de Oostvleugel herstellen we de gevel en maken we nieuwe entreedeuren.

Restauratie en renovatie

Het werk omvat restauratie en renovatie van zowel de stationshal als de Oostvleugel, die de hal met de Oosttunnel verbindt. Daarmee krijgt de stationshal, als toegangspoort met vele prachtige historische details, zijn oorspronkelijke karakter weer terug. Zoals dat architect Pierre Cuypers voor ogen stond in 1889, bij de oplevering van het station.

Werkterrein en bouwschutting

De hal en de Oostvleugel blijven tijdens de werkzaamheden toegankelijk voor reizigers en publiek: het werk wordt in fases uitgevoerd. Met bouwschuttingen worden plekken in de hal waar wordt gewerkt, afgezet. Overlast proberen we zoveel mogelijk te beperken. Buiten voor het station komt een bouwterrein, veilig afgezet met hekken.

De trap midden in de stationshal, die de hal verbindt met het metrostation, is tijdens de verbouwing buiten gebruik. Daardoor kunnen reizigers vanuit de metrohal niet rechtstreeks naar de stationshal. Een rolluik in de metrohal zal de toegang tot de stationshal tijdelijk blokkeren. Vanuit de nieuwe ondergrondse fietsenstalling op het stationsplein is de metrohal direct te bereiken. Met bebording worden omlooproutes aangegeven.

Vervolg werkzaamheden

Vanaf begin 2024 plaatsen we de rijtuigkappen en de luifel terug aan de centrumzijde van het station. Die zijn vanwege de bouw van de Noord/Zuidlijn indertijd verwijderd en tijdelijk opgeslagen. In een vervolgfase komt er een loopbrug met balkons op de eerste verdieping, waar nu kantoorruimtes zijn. Ook gaan monumentale kroonluchters de hal verlichten. De prachtig geornamenteerde plafonds, het verfijnde metselwerk en de monumentale kolommen gaan we dan restaureren.

Lees hier alles over de aanpassingen op station Amsterdam Centraal

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers