Bezoek de spoorlopercontainer in Elburg

Nieuws

27 september 2019

Hoe gevaarlijk is het om dicht langs het spoor te lopen? Je kunt het veilig ervaren in onze Spoorlopercontainer. Op zaterdag 28 september is ProRail aanwezig met de Spoorlopercontainer bij het 112 Event in Elburg. Je kunt er ook de voertuigen van onze incidentenbestrijders bekijken. Voor kinderen zijn er mooie bouwplaten van de materiaalwagen en het bergingsvoertuig.

Bekijk: Spoorlopers

Spoorlopercontainer

De Spoorlopercontainer staat normaal in het Spoorwegmuseum in Utrecht maar wordt speciaal voor het 112 Event naar Elburg gebracht. Dit doen we om nog meer mensen de gevaren van spoorlopen te laten (in)zien. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in een bergingswagen en een manschappenvoertuig van de incidentenbestrijders. Het 112 Event vindt plaats op de Brandweer- en ambulancepost van Elburg aan de Oostendorperstraatweg 8 in Elburg van 10.00-16.00 uur.   

Wat zijn spoorlopers?

Spoorlopers zijn mensen die langs het spoor lopen waar dat niet mag; vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen. Ze duiken vooral op als het lekker weer is en op plekken waar recreatie en spoor elkaar tegenkomen. Denk aan natuurgebieden of een camping die naast het spoor ligt. Maar er zijn ook mensen die even een stukje willen afsnijden langs het spoor om een paar minuten eerder op hun werk te komen.

Schrik, gewonden of erger

Machinisten zien op mooie dagen vaker wandelaars of spelende kinderen langs het spoor. Machinisten schrikken, remmen en krijgen van de Verkeersleiding van ProRail opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen en daarmee gewonden of zelfs doden te voorkomen. Ook  andere treinen op het traject krijgen de opdracht om langzamer rijden. Hierdoor ontstaat vertraging en komen veel reizigers te laat op hun bestemming aan.

Waarschuwingen en een boete

ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom wordt er regelmatig campagne gevoerd en voorlichting op scholen gegeven om mensen te informeren en spoorlopen tegen te gaan. Ook voeren Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst van ProRail dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Treffen zij iemand op of langs het spoor dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro. Met cameratoezicht vergroot ProRail de pakkans en kan er eerder ingegrepen worden als iemand, die daar niet thuis hoort, langs het spoor loopt.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers