Bienvenue á la SNCF

Nieuws

5 februari 2019

Hoe ziet het spoor van de toekomst eruit? Deze vraag stond centraal bij het bezoek van directie Innovatie en Technologie van SNCF aan ProRail en NS op 30 en 31 januari. Het bezoek stond in het teken van kennis uitwisselen op dit thema.

Technologische doorbraken nodig

SNCF presenteerde haar Tech4Rail innovatieprogramma en ProRail en NS lieten hun strategie- en innovatieagenda’s zien. Capaciteit, energie en duurzaamheid sprongen eruit als thema’s waarvoor technologische doorbraken noodzakelijk zijn. In een open atmosfeer zijn de ontwikkelingen besproken rondom verkeersleiding en systemen, ATO (automatisch rijden op het spoor), energievoorziening zoals de ontwikkeling van batterij- en waterstoftreinen op regionale lijnen, meer spanning op de bovenleiding waardoor treinen sneller kunnen rijden en het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS.

Verkeersleidingssystemen

De Fransen waren specifiek geïnteresseerd hoe wij de verkeersleiding met meerdere vervoerders organiseren en met systemen ondersteunen. SNCF wil aan haar verkeersleiding komende tien jaar veel werk verzetten. SNCF zet ook vol in op automatisch rijden op het spoor (ATO)  met concrete ontwikkelstappen en prototyping en werkt hierin samen met de industrie. Komend jaar volgt een tegenbezoek. In de tussentijd bekijken we welke terreinen zich lenen voor een concrete samenwerking en innovatieprojecten.

ProRail innoveert

ProRail is altijd op zoek naar nieuwe hoogwaardige en innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder, duurzamer en kostenefficiënter te maken en storingen en vertragingen te voorkomen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, leveranciers en start-ups. Voor innovaties van marktpartijen hebben we de InnovatieHUB, een platform om de markt te stimuleren om met ideeën te komen. We zijn samenwerkingsverbanden aangegaan, zoals onze allianties met de TU Delft en TNO, en met collega-infrabeheerders binnen Next Generation Infrastructures.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers