Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Bijzondere verhalen zetten Nederlandse stations in de kijker

Nieuws

22 december 2021

Wat gebeurt er op de Nederlandse stations? Wie komen er graag? Wat doen ProRail en NS er en wat betekent het station voor de omgeving? Op die vragen geven we antwoord via onder andere ons mooie Instagramaccount van ProRail Stations.

Foto's en verhalen

Dit Instagramaccount heeft vorige maand een kleine make-over gekregen. Nadat deze zomer alle Nederlandse stations op de foto zijn gezet door fotograaf Stefan Verkerk, was het tijd om in de archieven te duiken. Die zoektocht levert bijzondere verhalen en interessante feitjes op. Komende maanden kun je die lezen op het account. Grote en kleine stations komen in een verrassende mix voorbij. 

Bekijk het Instagramaccount

Stations 

ProRail bouwt en beheert stations op duurzame en innovatieve wijze. De stations zijn knooppunten van duurzame mobiliteit, waar comfort, transfer, veiligheid en de toegankelijkheid ervan centraal staan. ProRail is partner voor vervoerders, gemeenten en vastgoedontwikkelaars als het gaat om stationsprojecten en integrale ov-vraagstukken. We werken hierbij samen met NS Stations.

Geschiedenis en toekomst 

Op Instagram kun je al lezen wat de geschiedenis is van het prachtige station Groningen. Welke schatten tijdens de renovatie van station Maastricht zijn ontdekt. En binnenkort lees je er ook over stations in verbouwing, het pistool van Breda én de relatie tussen station Wormerveer en de onafhankelijkheidsverklaring van Amerika. Leuk dus als je het account gaat volgen.

 

 • Amsterdam Centraal in een kerstjasje
  Amsterdam Centraal in een kerstjasje
 • Rotterdam Centraal in een kerstjasje
  Rotterdam Centraal in een kerstjasje
 • Rotterdam Centraal
  Rotterdam Centraal
 • Plafond van station Groningen
  Plafond van station Groningen
 • Station Groningen
  Station Groningen
 • Fotograaf Stefan Verkerk bij station Zaandam
  Fotograaf Stefan Verkerk bij station Zaandam
 • Station Zaandam
  Station Zaandam

Fotografie 

Voor onze fotograaf was het geen straf om alle stations te bezoeken. Stefan Verkerk: “Er zijn zoveel mooie stations in Nederland! Moderne stations zoals Arnhem Centraal, Rotterdam Centraal of Delft zijn echt hoogstandjes. Maar er zijn ook prachtige oude stations zoals Den Haag HS, Haarlem, Valkenburg, Groningen en Weert. En ook kleinere stations kunnen tegenwoordig behoorlijk in het oog springen. Denk bijvoorbeeld aan Nijmegen Goffert. Wat mij ook opvalt is dat steeds meer gemeentes flink investeren in een mooie stationsomgeving met veel groen. Iets wat de foto's zeker opfleurde!”  

Tiplijn 

Heb jij een bijzonder verhaal te vertellen over een van de stations? Laat het ons dan weten via een mail of een direct message op Instagram.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers