Start in Culemborg: AED’s op alle stations

Nieuws

14 juli 2021

ProRail en NS plaatsen de komende maanden 715 AED’s op stations in het hele land. De aftrap was woensdag 14 juli op station Culemborg, daar staan nu twee nieuwe AED’s. Tot nu toe waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen.

Ook voor de omgeving

In maar liefst de helft van alle stations vervullen deze AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar is en is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Volgens Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, heeft de uitbreiding van het netwerk daarom impact voor de stations én hun omgeving. “ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

  • Ans Rietstra, COO bij ProRail, plaatst de AED
    Ans Rietstra, COO bij ProRail, plaatst de AED
  • De plaatsing van de AED in bijzijn van vertegenwoordigers van NS, ProRail en de Hartstichting
    De plaatsing van de AED in bijzijn van vertegenwoordigers van NS, ProRail en de Hartstichting
  • Een demonstratie van de AED
    Een demonstratie van de AED

Minutenwerk

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen 6 minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Rik Sengers van NS maakte mee dat een reiziger onwel werd op station Eindhoven Centraal. “Toen ik de melding kreeg, ben ik zo snel mogelijk in actie gekomen. Onderweg naar het slachtoffer heb ik de AED meteen meegenomen. Collega’s van mij waren al gestart met de reanimatie. Vervolgens sloten we de AED aan. Gelukkig konden de ambulancebroeders het slachtoffer met hartslag naar het ziekenhuis brengen.”

Om in geval van nood zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

ProRail en NS dragen bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.

Floris Italianer directeur bij de Hartstichting

Reanimatiecursus

Op het plein voor station Culemborg organiseerden ProRail en NS vandaag een gratis reanimatiecursus. De komende tijd bieden NS en ProRail samen met AED-leverancier Fuego BV op twaalf stations in twaalf verschillende provincies deze gratis reanimatietraining aan. Deelnemers kunnen zich na de training opgeven als burgerhulpverlener. Hiermee willen NS en ProRail aandacht vragen voor het netwerk van burgerhulpverleners en reizigers en de stationsomgeving attenderen op de aanwezigheid van AED’s op het treinstation.

Minimaal 1 AED

Naar verwachting zijn alle treinstations over 9 maanden uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal 1 AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers