Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Blik op de bouw station Groningen

Nieuws

14 april 2022

De afgelopen weken is er op de bouwplaatsen op en rond het station Groningen weer het nodige veranderd. Niet alle veranderingen zijn te zien vanaf de perrons, vanaf de weg of op de webcam, want aannemer Strukton werkt ook in de bouwkuip. Tijd om onze fotograaf op pad te sturen voor een rondje bouwplaatsen.

Bouwkuip zuidzijde

We beginnen bij het werkterrein aan de zuidzijde. Daar is eind maart onderwaterbeton gestort in het grootste deel van de bouwkuip. Binnenkort start het droogpompen van de kuip en is het de bedoeling dat medio mei al het water er uit is. Het kleinere deel van de bouwkuip staat al een poos droog. Daar is het inmiddels zover dat de verdiepingen er in zitten en het spoordek bijna gereed is. Op de onderste verdieping de fietsenstalling, daarbovenop de voetgangerspassage en als bovenste laag het spoordek waar de huidige sporen 7 en 8 eind mei naar toe verhuizen.

Hulpbrug

Er komt een 129 meter lange hulpbrug van de zuidelijke bouwplaats naar de bouwplaats op het station zelf. Via deze brug kan straks bevoorrading en afvoer van materialen plaatsvinden zonder dat de reizigers hier hinder van hebben. De palen en liggers aan de zuidzijde en op het station zelf staan er inmiddels. In de treinvrije periode in mei worden de brugdekken er op gehesen. Op deze poster [link naar pdf] staat meer informatie over de hulpbrug.

  • De nu nog natte bouwkuip aan de zuidzijde
    De nu nog natte bouwkuip aan de zuidzijde
  • De verdiepingen in de zuidelijke bouwkuip; de gele palen dienen als tijdelijke ondersteuning
    De verdiepingen in de zuidelijke bouwkuip; de gele palen dienen als tijdelijke ondersteuning
  • De onderste verdieping wordt de fietsenstalling. De witte kruizen zijn stabiliteitsframes en blijven staan
    De onderste verdieping wordt de fietsenstalling. De witte kruizen zijn stabiliteitsframes en blijven staan
  • Het spoordek ligt bovenop en wordt voorbereid op de verhuizing
    Het spoordek ligt bovenop en wordt voorbereid op de verhuizing
  • De palen en liggers voor de hulpbrug aan de zuidzijde en op het station. Hier komen de brugdelen op te liggen
    De palen en liggers voor de hulpbrug aan de zuidzijde en op het station. Hier komen de brugdelen op te liggen
  • Het weer uitgepakte seinhuis
    Het weer uitgepakte seinhuis

Seinhuis uitgepakt

Het monumentale seinhuis op het station is lange tijd ingepakt geweest voor het stralen van slechte stalen delen. Inmiddels is het weer uitgepakt en wordt het van binnen en buiten geschilderd. Daarnaast is Strukton bezig met de voorbereidingen voor de tijdelijke verhuizing, zodat er ruimte komt voor de bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling op het station.

Uitkijktoren

Sinds een tijdje staat er een uitkijktoren bij de bouwkeet van Strukton. Vanaf daar is er een mooi overzicht over de zuidelijke bouwplaats. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De toegang tot de toren is via de ingang van het bouwterrein van Strukton aan de Achterweg 1, via het parkeerterrein, links langs de grote witte keet. Parkeren op het terrein is niet mogelijk, fietsenstallingen zijn er wel.

  • De uitkijktoren bij de keet van Strukton
    De uitkijktoren bij de keet van Strukton
  • Het uitzicht vanaf de toren
    Het uitzicht vanaf de toren

Dag en nacht werkzaamheden

Van dinsdag 24 mei 01:00 uur tot en met maandag 30 mei 06:00 uur werkt de aannemer dag en nacht. Dan staat de verhuizing van de sporen 7 en 8 en het seinhuis gepland en worden de brugdekken van de tijdelijke hulpbrug ingehesen.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers