Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Boombakken station Breda worden aangepast

Nieuws

24 april 2019

De boombakken die bevestigd zijn in het dak van station Breda worden aangepast. Vandaag wordt bij wijze van proef het glas uit één van de boombakken boven het busstation verwijderd. Daarna zal de boombak van boven worden afgedekt met een lichtstraat.

De boombakken worden aangepast omdat in de zomervakantie van 2018 een glasplaat tijdens een storm kapot is gegaan. Dit gebeurde vlak na middernacht en er waren op dat moment geen omstanders in de buurt. Direct na het incident heeft ProRail het Kenniscentrum Glas in Gouda gevraagd onderzoek te doen na de toedracht. Ondanks uitgebreid onderzoek, is het niet gelukt de oorzaak met 100% zekerheid vast te stellen.

Extra controles

Na het incident zijn alle glasplaten direct gecontroleerd. Daarbij is uit voorzorg één glasplaat verwijderd omdat deze onder teveel spanning stond. Om de veiligheid te waarborgen zijn de glasplaten sinds het incident periodiek geïnspecteerd. Bovendien werden alle glasplaten nog eens extra gecontroleerd als er storm (harde wind) werd voorspeld. Daarbij zijn geen nieuwe defecten geconstateerd aan de glasplaten.

Lange termijn oplossing

In opdracht van ProRail heeft advies- en ingenieursbureau Movares nog een contra-expertise uitgevoerd. Daarbij is vastgesteld dat de veiligheid op korte termijn is gewaarborgd. Op lange termijn vinden ProRail en Moveres het beter geen enkel risico te nemen en het glas te verwijderen. Dat is mede vanwege de locatie van de boombakken (hoog in het plafond) een lastige klus. Daarom is besloten bij wijze van proef eerst de boombak boven het busstation aan te passen. De andere boombakken volgen voor de zomer. Daarnaast werkt ProRail samen met architect Koen van Velsen en de andere eigenaren van het station aan een definitieve oplossing.

APK station Breda

Station Breda heeft een uniek ontwerp. Hoewel het station met de grootste zorgvuldigheid is gebouwd, zijn er sinds de oplevering al meerdere gebreken geconstateerd en zijn er aanpassingen gedaan aan het ontwerp. ProRail en NS balen hier ontzettend van. In overleg met de gemeente is een adviesbureau gevraagd het station helemaal door te lichten. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers