Bouw 'Batman-station' via webcam te volgen

ProRail begint vrijdag 22 november met de bouw van het eerste energieneutrale treinstation van Nederland: Delft Zuid. De aanleg van dit futuristisch uitziende ‘Batman-station’ is via een webcam te volgen.

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=V5AXVmbCIww&feature=emb_logo

Flinke verbetering

Voor het nieuwe station bouwen we nieuwe perrons, een reizigers- en fietserstunnel en liften. De zonnepanelen op de nieuwe kap gaan zorgen voor genoeg energie om de liften te gebruiken, het station te verlichten en apparatuur als bijvoorbeeld de omroepinstallatie, kaartautomaten, incheckpoortjes en reisinformatieborden te laten werken. Het energieverbruik gaat daardoor dus niet omhoog, maar omlaag; naar nul om precies te zijn.

Innovatief dak

Het door architectenbureau Benthem Crouwel Architects ontworpen dak is de sleutel tot deze duurzame oplossing. Deze is niet te vergelijken met zonnedaken op de andere stations in Nederland. De kern is hier dat het dak eigenlijk niet wordt bedekt met panelen, maar dat het uit panelen bestáát. Daardoor kan het per vierkante meter veel meer energie opwekken dan de bestaande zonnedaken. Om deze reuzenstap op het gebied van duurzaamheid te zetten, werken we nauw samen met onder andere de gemeente Delft en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Visual Delft Campus 2023

Meer treinen tussen Rijswijk-Rotterdam

De vernieuwing van station Delft Zuid - dat half december 'Delft Campus' gaat heten - valt samen met een omvangrijk spoorproject: het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk - Rotterdam. Dit project gaat vijf jaar duren en is noodzakelijk om meer treinen te kunnen laten rijden op dit traject. Zo vangen we de snelle reizigersgroei van de komende jaren op.

Weekendwerk in Rijswijk en Delft

De komende tijd zijn we druk met de voorbereiding van tientallen andere projecten die we de komende vijf jaar over een gebied van 16 kilometer uitvoeren. Vrijdag, zaterdag en zondag werken we bijvoorbeeld in Rijswijk en Delft op vijf locaties tegelijk. Er rijden vanaf vrijdagochtend tot zondagavond laat bussen in plaats van treinen tussen Schiedam en Den Haag. Check voor vertrek de reisplanner van NS.

Gepubliceerd op