Bouw passerelle Zwolle gegund aan Dura Vermeer

Nieuws

14 december 2022

ProRail, de gemeente Zwolle en Dura Vermeer werken de komende twee jaar samen aan de bouw van de passerelle. Dit is de unieke en duurzame voetgangersbrug bij station Zwolle. De samenwerking werd gemarkeerd met de uitrol van bouwhekdoeken op de plek waar de passerelle in 2024 komt te staan.

Een bijzondere fundering

Regiodirecteur Noord-Oost Danou Veenhof van ProRail, wethouder Gerdien Rots van de gemeente Zwolle en regiodirecteur Noord-Oost André van der Vegt van Dura Vermeer kwamen op 14 december bij elkaar voor een symbolische starthandeling. Op de plek van het voormalige Combigebouw rolden zij het bouwhekdoek uit. De plek voor het doek is niet toevallig gekozen. De fundering van het inmiddels gesloopte Combigebouw is blijven liggen. Deze wordt hergebruikt als fundering voor de passerelle. Dit is slechts een van de vele duurzame keuzes in het ontwerp.

We gaan bouwen als nooit tevoren.

Danou Veenhof regiodirecteur bij ProRail
Onthulling doek
André van der Vegt, Gerdien Rots en Danou Veenhof onthullen het bouwhekdoek.

Bouwen met hernieuwbare materialen

ProRail werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan klimaatneutrale en circulaire infrastructuur (KCI). “Dat is een gezamenlijke ontdekkingstocht”, aldus Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail. “De passerelle betekent voor ProRail bouwen als nooit tevoren. We laten vandaag zien dat bouwen met hernieuwbare materialen mogelijk is. We trekken lessen uit de bouw van de passerelle, ook voor andere projecten.”

De KCI-subsidie van het ministerie van maakt duurzame keuzes in het ontwerp mogelijk. Zo zijn de liftschachten van hout en wordt gebruik gemaakt van circulair staal en beton. De CO2-uitstoot is uiteindelijk ruim 72 procent lager dan bij de bouw van een vergelijkbare stalen voetgangersbrug.

Blik op de toekomst

Reizigers en belangstellenden kunnen de bijzondere beelden van de unieke brug vanaf vandaag zien. De komende tijd gaat Dura Vermeer aan de slag met de uitwerking van het ontwerp en de productie van de brugdelen. De passerelle wordt op een andere plek voorgebouwd. De verwachting is dat de brug eind 2024 klaar is voor gebruik.

Bouw passerelle

ProRail bouwt in opdracht van de gemeente Zwolle een houten brug over de sporen aan de westzijde van het station. De zogenoemde passerelle zorgt voor een nieuwe verbinding voor voetgangers tussen de centrum- en zuidzijde van het station.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers