Spoorbrug Sittard zwaar beschadigd: aangifte tegen chauffeur

Nieuws

17 juli 2022

Vrijdagmiddag 15 juli botste een te hoge vrachtwagen tegen de spoorbrug over de Doctor Nolenstraat in Sittard. De brug raakte daardoor ernstig beschadigd. Treinverkeer ondervindt helaas nog steeds hinder, omdat de brug maar voor de helft berijdbaar blijft. Herstel wordt voorbereid, maar het is nog onbekend hoe lang dat zal duren.

Update | 18-07-2022

Experts bekeken vandaag, maandag 18 juli, de toestand van de brug en constateren forse afwijkingen: een draagbalk van de hoofdconstructie raakte zwaar beschadigd doordat de brug onder invloed van de aanrijding centimeters is opgetild. Het spoor óp de brug heeft zelfs een knik opgelopen. Dit spoor kan zonder herstel niet meer bereden worden. Zolang blijft hinder voor reizigers bestaan.

De schade loopt tenminste in de tonnen aan euro's. ProRail overlegt met partijen om het herstel voor te bereiden en in te plannen. Daarbij nemen we ook de extra hinder die daardoor voor trein- en wegverkeer zal ontstaan mee. Mogelijk is tijdelijk herstel eerst aan de orde. Maar het is nog onbekend wanneer we dit uit kunnen voeren. Zodra daar meer over bekend is zullen we daarover communiceren.

Experts meten de schade van de verbogen draagbalk op
Experts meten de schade van de verbogen draagbalk op

Bericht | 17-07-2022

Reizigers hebben er last van, want vanaf vrijdagmiddag reed er bij Sittard tot diep in de avond helemaal geen treinverkeer. Extra vervelend omdat door personeelstekort het onmogelijk is vervangende bussen te laten rijden. Met spoed kwam de aannemer ter plaatse.

Zij onderzochten de constructie van de brug en of er weer veilig treinen overheen zouden kunnen. Dat bleek met het oog op de veiligheid complex om vast te stellen. Nadat zij specialisten erbij haalden konden zij de helft van de brug weer vrijgeven. Een deel van het treinverkeer kon op de late avond alsnog rijden en dat bleef het hele weekend zo.

Maandag verder onderzoek

Op maandag is deze beperking nog steeds van kracht: niet alle geplande reizigers- en goederentreinen zullen hierlangs rijden. Check daarom vooraf goed je reisplanner, wat dat voor jouw reis betekent.

Vanaf maandag zijn er ingenieurs beschikbaar om met ons aan een oplossing te werken. Allereerst gaat om het berekeningen naar de draagkracht van de beschadigde constructie. Maar we werken dan ook aan een herstelplan.

Raadpleeg reisplanner

Toedracht

Hoe de flinke aanrijding van de vrachtwagen plaatsvond wordt nog nader onderzocht. Voordat verkeer bij de brug aankomt staan er duidelijke hoogte waarschuwingen, die de gemeente als wegbeheerder heeft neergezet. Vast staat dat de vrachtwagen een belangrijke draagbalk van de brug raakte.

Het moet een enorme klap geweest zijn. Op foto’s is de beschadiging van de brug duidelijk waarneembaar. Ook de stootbalk net vóór de brug is zichtbaar aangereden. De onderhoudsaannemer van ProRail doet namens ons aangifte tegen de chauffeur om de schade te kunnen verhalen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers