Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

’Grote buur’ ProRail doet mee aan Burendag

Nieuws

23 september 2022

Zaterdag 24 september is het Burendag. En omdat ProRail één van de grootste buren van Nederland is, vieren we dat mee. Deze dag is een speciaal moment voor een praatje, het uitwisselen van ervaringen en een kop koffie met onze buren. “Het is voor ProRail uitermate belangrijk om te horen wat er leeft bij onze buren”, zegt Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail. “We werken soms letterlijk in iemands voortuin, dus moet je elkaar goed kennen en weten dat je bij elkaar terecht kunt.”

ProRail als buur 

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. We beheren spoorlijnen en stations. Als je binnen 300 meter van het spoor woont, beschouwen we je als omwonende, onze buur. Op die manier zijn we met twee miljoen buren één van de grootste ‘buurmannen’ van Nederland.

“Het hele jaar door houden we onze buren op de hoogte van wat we in hun buurt aan het spoor doen,” licht Harro toe. “Dat is belangrijk, want soms leveren onze werkzaamheden hinder op. Wij vinden dat we onze buren daarop moeten voorbereiden. Omwonenden kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden bij Spoorwerk in mijn Buurt, we sturen brieven voorafgaand aan werkzaamheden maar we organiseren ook informatiebijeenkomsten. En als het even kan nodigen we omwonenden uit om onze bouwplaats te bezoeken.” Op die manier kunnen we met zoveel mogelijk buren kennismaken. Daarvoor is ook Burendag een uitstekende gelegenheid.

In Diemen bouwen we letterlijk in voortuinen. Dan doen we graag iets terug zoals dit ontbijt.

Harro Homan regiodirecteur Randstad Noord bij ProRail

Ontbijten met de buren in Diemen

Zo ontbijten we dit jaar met buren in Diemen, krijgen buren bij station Delft Campus een kop koffie aangeboden en zijn er gebakjes voor buren in Liempde. Harro is morgen in Diemen: “We bouwen daar een onderdoorgang in een woonwijk. Daarbij komen we dicht bij achtertuinen en bouwen soms zelfs letterlijk in iemands voortuin. In zo’n situatie moet je als goede buur nauw contact hebben, goed vertellen wat je gaat doen en af en toe iets terugdoen, zoals het ontbijt.”

Dat biedt ook de mogelijkheid met elkaar in gesprek te gaan, vult Harro aan: “Samen met mij zijn veel collega’s van ProRail, de aannemer en de gemeente aanwezig om te luisteren naar hun verhalen. Belangrijk, want zo kunnen we steeds een betere buurman worden.”

Een grote verbouwing gaat soms toch gepaard met overlast, daarom is het goed wat terug te doen.

Helga Cuijpers regiodirecteur Randstad Zuid bij ProRail

Koffie op Delft Campus

Op meer plekken staan medewerkers van ProRail klaar om buren te ontmoeten. Zo zijn omwonenden bij station Delft Campus uitgenodigd voor een kopje koffie met iets lekkers. Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail regio Randstad Zuid: “Wij zijn sinds 2019 buren, toen we startten met de vernieuwing van het station. We houden altijd zo veel mogelijk rekening met de buren, maar zo’n grote verbouwing gaat soms toch gepaard met overlast”

Helga vertelt dat ProRail in die jaren steeds geprobeerd heeft goed contact te houden met onze buren. “We hebben ze meegenomen in wat we gingen doen en waren er voor ze als ze vragen of klachten hadden. Het station ging eind vorig jaar al officieel in gebruik, maar nu zijn ook de laatste spoorwerkzaamheden bij het station gereed. Een goede reden om de bewoners juist op Burendag te bedanken voor het geduld en hun begrip voor de werkzaamheden.”

Samen met medewerkers van aannemer Strukton gaan we graag met de buren in gesprek onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers. Er zijn rondleidingen op het station, en bij de bouwkeet zijn spoormaterialen én de Eco RailRunner te zien.

Onze werkzaamheden gingen dag en nacht door. Dit is een bedankje voor het geduld.

Dimitri Kruik regiodirecteur Zuid bij ProRail

Gebakjes in Liempde

In Liempde zijn werkzaamheden aan het spoor afgerond. “De impact van werkzaamheden in iemands achtertuin is altijd groot, maar als dit weken aanhoudt en zelfs ’s nachts doorgaat moet de omgeving zich erg aan ons aanpassen. Toch krijgen we vaak veel begrip en steun van onze buren langs het spoor” vertelt Dimitri Kruik, regiodirecteur in Regio Zuid.

“Hoewel we het hele jaar door proberen een goede buur te zijn, is burendag voor ons een aanleiding om een klein aantal omwonenden dat veel overlast heeft gehad een gebakje te sturen. Hiermee willen we hen bedanken voor het geduld en begrip voor de werkzaamheden tussen Utrecht en Eindhoven van de afgelopen zomer.”

Spoorwerk in je buurt

Woon of werk jij ook maximaal driehonderd meter van het spoor, en ben je dus onze buur? Maak dan gebruik van onze Spoorwerkcheck: deze handige applicatie laat je direct zien welke werkzaamheden er in jouw buurt gepland staan.

Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers