Busbrug bij station Zwolle valt opnieuw in de prijzen

Nieuws

Gepubliceerd op 13 november 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:10 uur

De busbrug, die ProRail in februari dit jaar opleverde, heeft op 14 november de Betonprijs 2019 gewonnen in de categorie Civiele Bouwwerken. Met de tweejaarlijkse prijs bekroont de betonvereniging toonaangevende projecten. De bijzondere brug won vorige maand ook al de Thüringer Staatsprijs.

Samenwerking van beton en staal

De 245 meter lange Schuttebusbrug over het spoor bij station Zwolle is een unicum. Niet alleen dankzij haar S-vorm en hoogwaardige uitstraling, maar ook de verregaande samenwerking tussen beton en staal en de uitvoeringstechnische complexiteit maken dit project bijzonder, zo onderstreepte het juryrapport.  

Blikvanger voor spoorzone Zwolle

Met haar gelaagdheid, vloeiende lijn en warme uitstraling is de brug bovendien beeldbepalend voor de gehele spoorzone. Dankzij de uitgekiende combinatie van beton en staal heeft de brug lange overspanningen. 

Uitdaging in de kleine ruimte

De uitvoering was een logistieke uitdaging, onder meer door de beperkte ruimte en de beoogde minimale hinder voor het (trein)verkeer. De brug is naast het spoor tussen bestaande bebouwing voorgebouwd en daarna over de sporen heen op zijn plek gereden. 

Meer dan duizend bussen

De brug is gebouwd om de drukke noordzijde van het station te ontlasten en verbindt het centrum en het noorden van de stad met het nieuwe busstation. De bouw duurde anderhalf jaar. Momenteel rijdt er dagelijks ongeveer 1200 keer een bus over de brug. 

Samenwerkende partijen

BAM Infra realiseerde de brug in opdracht van ProRail en de gemeente Zwolle. Het ontwerp komt van ipv Delft in samenwerking met het Duitse Setzpfandt en BAM Infraconsult.  

Voor de betonprijs was voor ProRail ook station Lansingerland Zoetermeer genomineerd. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers