Bye-bye kabelbreuken: echotechniek voorspelt breuken

Nieuws

1 februari 2018

ProRail en aannemer VolkerRail werken aan een methode om beschadigingen en zwakke plekken in hoogspanningskabels tijdig op te kunnen sporen. Dat betekent dat we slechte kabeldelen en verbindingen kunnen gaan vinden, en nog mooier: dat we denken stroomuitval op den duur voor te kunnen zijn.

600 kilometer hoogspanningskabels

Het gaat bij ProRail om ondergrondse hoogspanningskabels met een lengte van ongeveer 600 kilometer. Deze kabels zorgen ervoor dat treinen via de bovenleiding continue stroom krijgen om te rijden. Is zo’n kabel beschadigd door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden, dan kan dat hinder voor het treinverkeer met zich meebrengen.

Voorkomen is beter dan genezen

Niet altijd leidt de schade direct tot uitval van treinen. ProRail en Inspectation (onderdeel van VolkerRail) werken in Zuid-Holland samen aan een methode om kabels snel en efficiënt te kunnen ‘doormeten’, zodat we tijdig schade kunnen opsporen die treinverstoringen kunnen veroorzaken. Op die manier verwacht ProRail vervelende treinverstoringen te voorkomen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers