Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Capaciteitsaanvragen: een ingewikkelde puzzel

Nieuws

13 april 2021

Om te zorgen dat in 2022 alle treinen kunnen rijden, hebben alle reizigers- en goederenvervoerders deze week de capaciteitsaanvragen voor de dienstregeling voor komend jaar ingediend. Het is een heel proces wat nog loopt tot het najaar. Els Beenhakker maakt het van dichtbij mee.

Afstemming met het buitenland

Als onderdeel van het goederenteam zorgt Els ervoor dat alle capaciteitsaanvragen die de goederenvervoerders hebben, in het jaarplan worden verwerkt. “Daarvoor is veel afstemming met het buitenland. De meeste goederentreinen gaan natuurlijk de grens over. Dit harmonisatieproces neemt veel tijd in beslag. Zo is er twee weken terug een eerste internationale goederenoverleg geweest. Daarbij zijn vele Europese goederenvervoerders en Infrabeheerders aanwezig”, vertelt Els.

Wij proberen dan op zo’n eerlijk en transparant mogelijke manier iedereen te voorzien in hun wensen.

Els Beenhakker medewerker capaciteitsverdeling bij ProRail

Steeds meer treinen

Met de doelstelling om steeds meer treinen te laten rijden, wordt het verdelen van de capaciteitsaanvragen ook steeds ingewikkelder. “We willen steeds meer reizigerstreinen laten rijden en ook het goederenvervoer groeit. De ruimte op het spoor om goederentreinen te kunnen laten rijden wordt vooraf gereserveerd door middel van zogenaamde goederenpaden.”

“Er moet bijvoorbeeld ruimte zijn om vier keer per uur van Rotterdam naar Venlo te rijden. Daarom zijn we in oktober 2020 al begonnen met het jaarplan voor 2022. In de Voorbereiding JaarDienst (VJD) wordt van de wensen van alle gebruikers op het spoor een grove planning gemaakt. In de JaarDienst (JD) wordt deze verder uitgewerkt. Wij proberen dan op zo’n eerlijk en transparant mogelijke manier iedereen te voorzien in hun wensen.”

Planning 

Op 12 april moeten alle capaciteitsaanvragen zijn ingediend. Els: “Daar komen heel veel dingen bij kijken. NS, NS Internationaal, regionale vervoerders, goederenvervoerders en nachttreinen: geen enkele dienst is hetzelfde. Bovendien moeten we ook weten wanneer er onderhoud wordt uitgevoerd. Voor ons is het vanaf dan zaak om alles in te passen.”

“In juli ronden wij een conceptaanbieding af. De inhoud is afgestemd met buurlanden. De conceptaanbieding gaat terug naar de vervoerders, zodat zij daar hun opmerkingen op kunnen geven. In augustus is de deadline voor de definitieve aanbieding, die dan vanaf 12 december 2021 ingaat. Maar daar eindigt ons werk niet. De late verzoeken komen dan in behandeling nadat de aanvragen zijn verwerkt, die voor 12 april zijn ingediend.”

Neutrale capaciteitsverdeler

ProRail is als onafhankelijke partij verantwoordelijk voor het verdelen van de beschikbare ruimte op het spoor. Ieder jaar wordt na een periode van plannen en overleg in augustus de capaciteitsverdeling door ProRail vastgesteld. Als de ruimte op het spoor is verdeeld, kunnen vervoerders hun dienstregeling vaststellen en vertalen naar een spoorboekje. En kan ProRail onderhoud en vernieuwing van het spoor definitief inplannen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers