Europese subsidie om militair spoortransport te verbeteren

Nieuws

24 januari 2024

Nederland krijgt 51 miljoen euro Europese subsidie om het spoor klaar te maken voor sneller en makkelijker militair transport. Met het geld verlengt logistiek dienstverlener Verbrugge Zeeland de terminalsporen in de haven van Vlissingen. ProRail maakt opstelsporen voor 740 meter lange goederentreinen.

Militair transport

De Europe Unie wil met de subsidie het vervoer van troepen en materieel van lidstaten en NAVO-bondgenoten binnen haar staten verbeteren. Aanleiding is de groeiende militaire dreiging, met name aan de oostgrenzen. Het spoor maakt deel uit van het trans-Europese transportnetwerk (TEN-T).

Met het geld verlengt Verbrugge Zeeland twee sporen in de haven van Vlissingen. Het zijn zogenaamde terminalsporen, waarop goederentreinen in- en uitgeladen worden. De Zeeuwse zeehaven is een plek waar regelmatig militair materieel Europa binnenkomt. Met langere terminalsporen kunnen we langere treinen efficiënter in- en uitladen.

740 meter goederentreinen

Van de subsidie legt ProRail wacht- en opstelsporen voor 740 meter lange goederentreinen aan. Die komen op vijf plekken in Nederland: bij Rotterdam-Noord, Lage Zwaluwe, Waalhaven Zuid en Onnen en bij station Roosendaal. Het reguliere goederen- en reizigersvervoer profiteert van deze aanpassingen aan het spoor.

De totale capaciteit op het spoor neemt namelijk toe. Ook komt het rijden met 740 meter lange goederentreinen binnen bereik. De markt is hier al langere tijd klaar voor, maar het spoor is dat nog niet. ProRail vraagt al enige tijd om investeringen in voldoende spoorcapaciteit voor duurzaam spoorgoederenvervoer. Het klaarmaken van goederencorridors voor 740 meter treinen hoort daarbij. Spoorgoederenvervoerders kunnen hun diensten dan efficiënter en daardoor goedkoper uitvoeren.

Lees meer over 740 meter lange goederentreinen Lees meer over 740 meter lange goederentreinen

Goederenvervoer

Het spoor verbindt mensen met hun woon- en werkplek. Steden met andere steden. Maar het spoor verbindt ook onze havens met de industriële centra in Europa. Er gaan veel goederen over het Nederlandse spoor.

Lees over dit onderwerp Lees over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers