Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Wat wij doen : Verdeling van de capaciteit

ProRail verdeelt als onafhankelijke partij de beschikbare ruimte op het spoor. Het is een grote puzzel om de beschikbare ruimte op 7000 kilometer spoor en op ruim 400 stations te verdelen. Daarbij moeten we ook rekening houden met werkzaamheden. Elk jaar dienen meer dan dertig reizigers- en goederenvervoerders bij ons hun wensen in. In de video hieronder zie je hoe ProRail de ruimte op het spoor verdeelt.

Bekijk: Hoe verdeel je de ruimte op het spoor?

Intensief overleg

Ieder jaar stellen wij in augustus de capaciteitsverdeling vast. Dat gebeurt na een periode van plannen en intensief overleg. Vervolgens plannen de vervoerders treinen en personeel in om de dienstregeling op het spoor mogelijk te maken. De nieuwe dienstregeling gaat jaarlijks in december in.

Planningssysteem

Wij verdelen de capaciteit op het spoor met een systeem waarin het mogelijk is per zes seconden te plannen. Voorheen ging dat per minuut. Het voordeel van dit systeem is dat we nóg nauwkeuriger kunnen plannen. Zo creëren we weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor.

Plannen in milliseconden

ProRail werkt aan een manier om de dienstregeling supersnel en veilig aan te kunnen passen als dat nodig is. “Nu plannen we nog minimaal drie minuten ‘ruimte’ tussen twee treinen in”, zegt Niels Bik van ProRail ICT. “Dat kan vaak veel korter. We willen in de planning uitgaan van de werkelijke bezetting van het spoor – rijdt er op dit stuk spoor een trein of niet?”

Lees meer over dit onderwerp

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers