De Doorbouwers #2: Millimeterwerk

Nieuws

Gepubliceerd op 21 mei 2020 - Laatste update: 8 september 2020 17:35 uur

Het spoor is cruciaal om het openbaar vervoer in Nederland draaiende te houden. Daarom gaat de vernieuwing van spoor en stations gewoon door. Nou ja, gewoon? Het gaat er tegenwoordig wel anders aan toe. In serie ‘De Doorbouwers’ zie je hoe spooraannemers en onze collega’s ondanks de coronamaatregelen hun werk doen. In de tweede aflevering zijn we op bezoek in Oss, waar wissels worden vernieuwd en een coronacoach het werk begeleidt.

Bekijk: De Doorbouwers #2: 'Millimeterwerk' - Swietelsky en ProRail

Wisselvernieuwing

Van 2 tot en met 10 mei werkten verschillende spooraannemers in opdracht van ProRail tussen ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen op stations en aan het vernieuwen van wissels, overwegen en 6,5 kilometer spoor. Bij Oss werkte aannemer Swietelsky onder andere aan de vernieuwing van drie wissels. "De wissels hebben dertig jaar gelegen en op een gegeven moment is het gewoon op. Ze zijn bejaard en moeten vernieuwd worden", legt projectleider Jaap van der Leij uit. 

Coronacoach

Het werk wordt begeleid door coronacoach Martijn Uytdehaag. Jan Cornelisse, uitvoerder bij Swietelsky, licht toe: "We hebben hier een speciale coronacoach rondlopen. Dat is geen techneut, hij bemoeit zich niet met de techniek, maar let er puur op dat we ons aan de regels houden die we als Swietelsky opgesteld hebben." Martijn: "Het is niet dat we als politieagentje rondlopen en mensen terecht wijzen. Het is meer dat we in gesprek gaan met mensen om te vragen wat ze doen en wat de werkzaamheden zijn, want je staat al heel snel te dicht bij elkaar."

Het spoor gaat door

In videoserie 'De Doorbouwers' zie je spooraannemers en collega’s aan het werk bij spoorwerkzaamheden. Om het spoor in goede conditie te houden. Voor minder treinen nu, maar voor meer treinen in de toekomst. We verwachten namelijk in 2030 een reizigersgroei van 30 procent en bereiden ons daar op voor. 

Volgende week gaan we in aflevering 3 op bezoek bij de Lingense Alliantie in Geldermalsen. Alle afleveringen komen op het YouTube-kanaal van ProRail.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers