Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

De treinen rijden weer in de Rotterdamse haven

Nieuws

17 januari 2023

De aanhoudende regen in ons land heeft de afgelopen dagen voor flinke overlast gezorgd. Niet alleen voor het wegverkeer, maar ook op de goederensporen in de Rotterdamse haven.

Treinverkeer stilgelegd

Verschillende delen van het spoor stonden sinds donderdag onder water en op een aantal plekken konden geen goederentreinen meer rijden. Op zo'n moment moeten we om veiligheidsredenen het treinverkeer stilleggen. Dat is natuurlijk buitengewoon vervelend voor de vervoerders en verladers die gebruik maken van die spoorlijn en de emplacementen.

Vooral op de emplacementen Botlek, Pernis en Waalhaven Zuid konden we het water maar moeilijk afvoeren. We zijn iedereen die zich in het hondenweer heeft ingezet om de honderden kubieke meters water weg te pompen daarom heel dankbaar. ProRail CFO Mirjam van Velthuizen vertelt: “Onze dank gaat echt uit naar al die mannen en vrouwen die zich dit weekend hebben ingezet om de sporen weer zo snel mogelijk berijdbaar te krijgen. De omstandigheden waren op z’n zachtst gezegd natuurlijk niet best. Gelukkig rijdt alles nu weer.”

De regenoverlast in Rotterdam in beeld gebracht door Sanne van den Haak
De regenoverlast in Rotterdam in beeld gebracht door Sanne van den Haak

Overtollig water

Specialistische bedrijven zijn ingezet en extra ingehuurde pompen draaien nog steeds om het overtollige water af te voeren. Er waren heel wat tankwagens nodig om de grote hoeveelheid water af te voeren. De overlast duurde het langst op emplacement Waalhaven Zuid. Nadat de laatste tankwagens met water het terrein afreden zijn de sporen gecontroleerd, zodat de goederenvervoerders zo snel mogelijk weer gebruik konden maken van de emplacementen.

Dank aan iedereen die zich dit weekend in dit weer hebben ingezet om de sporen weer berijdbaar te krijgen.

Mirjam van Velthuizen CFO bij ProRail

Vervelende situatie

Het is uitzonderlijk hoeveel regen er de afgelopen dagen is gevallen. Het komt niet vaak voor en blijkbaar waren onze systemen daar niet genoeg op voorbereid. De vraag is of dat had gekund. We beseffen dat dit voor vervoerders en verladers een zeer vervelende situatie is geweest. Mede daarom hebben we direct actie ondernomen en gaan we kijken op welke wijze we dit soort excessen beter aan kunnen pakken. Zeker ook omdat de verwachting is dat we in de toekomst vaker te maken zullen krijgen met weersextremen zoals regenval.

De ervaringen van dit weekend nemen we mee om ons samen met de partners in de haven, zoals de gemeente, het Havenbedrijf Rotterdam en de waterschappen een volgende keer zo goed mogelijk voor te bereiden op een dergelijke situatie.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers