Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Diemense onderdoorgang geopend met zomers festival

Nieuws

12 juni 2023

Heel Diemen was uitgenodigd om de oplevering van de spooronderdoorgang tussen Diemen Noord en Diemen Centrum mee te vieren. Een deel van het voormalige bouwterrein werd afgelopen zaterdagmiddag omgetoverd tot festivalterrein. Na drie jaar bouwen konden we de sleutel van het gebied teruggeven aan de gemeente Diemen. “Prachtig dat zoveel mensen dit speciale moment met ons mee wilden vieren”, zegt regiodirecteur Harro Homan van ProRail. “Dat geeft aan hoe belangrijk dit project voor Diemen was.”

Feest voor jong en oud

Voor jong en oud was er wat te beleven tijdens dit zonnige festival: van goochelacts tot schminkkramen en van een plaatselijke DJ tot een optreden van rapper Yes-R, ook inwoner van Diemen. “Geweldig om zoveel inwoners bij elkaar te zien. Met de spooronderdoorgang is Diemen verlost van een gevaarlijke situatie: de voormalige overgang in de Ouddiemerlaan,” aldus wethouder Hans Prins van de gemeente Diemen. “Je kunt het je nauwelijks meer voorstellen, maar tot voor kort stond je soms tijden te wachten voor een gesloten overweg. Nu kan iedereen veilig onder het spoor door.” Dat is fijn, maar soms ook wel even wennen, vult Harro aan: “Het kan best pittig zijn om opeens zo’n helling op te moeten fietsen. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden om dat te omzeilen, zoals met de liften.”

Technisch geweldige klus

Ook Remco Lensen, hoofd Realisatie Projecten van aannemerscombinatie Mobilis-Hegeman, kijkt tevreden terug. “Technisch was dit een geweldige klus waarbij zowel met alle aannemers en ProRail als de gemeente fijn is samengewerkt. Mooi om te zien dat de verbinding heeft geleid tot een resultaat waar veel mensen van gaan profiteren.” De Vervoerregio Amsterdam droeg, net als het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, financieel bij aan de onderdoorgang. “We merkten, met anderen, dat er veel vervelende situaties voorkwamen op deze overgang. Genoeg reden om die aan te pakken. Met de bouw van deze spooronderdoorgang kan iedereen nu veilig en prettig rijden én fietsen in dit gebied.”

 • Het zonnige weer zorgde voor een zomers tintje
  Het zonnige weer zorgde voor een zomers tintje
 • Tijdens het festival was er wat te doen voor jong en oud
  Tijdens het festival was er wat te doen voor jong en oud
 • Yes-R verzorgde een speciaal optreden, waarbij burgemeester Erik Boog een stukje mee-rapte
  Yes-R verzorgde een speciaal optreden, waarbij burgemeester Erik Boog een stukje mee-rapte
 • Ook aan een foodtruck was gedacht op het festivalterrein
  Ook aan een foodtruck was gedacht op het festivalterrein

Mooi nieuw stationsgebied

“Met het verdwijnen van de overgang is ook het stationsgebied er sterk op vooruitgegaan”, aldus Niels Herber van NS. “Onze reizigers kregen een mooi nieuw perron en een groene stationsomgeving, voorzien van bankjes. Ze kunnen dichterbij hun fiets parkeren en er komt een aantrekkelijke nieuwe P+R. Zo draagt dit gebied bij aan een prettige treinreis voor iedereen.”

Na de symbolische sleuteloverdracht zweepte om 16.00 uur Yes-R het publiek op met een speciaal optreden, waarbij ook de burgermeester van Diemen, Erik Boog, een stukje mee-rapte.

Diemen veiliger door onderdoorgang

Na drie jaar kwam er met dit festival een eind aan de bouw van de door Wienke Scheltens van StudioSK-Movares ontworpen onderdoorgang. 

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu financiert op verschillende locaties in Nederland het veiliger maken van overwegen, of het vervangen van een overweg voor een onderdoorgang zoals hier in Diemen. Dit programma heet LVO, Landelijk Verbeterprogramma Overwegen. Ook de spooronderdoorgang in Diemen valt hieronder.

Onder het spoor door

Diemen heeft een nieuwe spooronderdoorgang, op de plek van de oude overweg op de Ouddiemerlaan. Met de aanleg verdwijnt een obstakel in de verbinding tussen Diemen Noord en Diemen Centrum. Dit zorgt voor een betere doorstroming. Nood- en hulpdiensten, bussen en overig wegverkeer wachten niet meer voor gesloten spoorbomen.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers