Dit weekend: tunnel schuiven in Brummen

Gepubliceerd op 8 december 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 11:28 uur

In het Gelderse Brummen schuift ProRail dit weekend samen met de bouwcombinatie Onderspoor (Mobilis / Hegeman) een nieuwe tunnel onder het spoor. De onderdoorgang maakt deel uit van een nieuwe rondweg van de provincie Gelderland. Het inschuiven is live te volgen via een webcam.

Na enkele maanden bouwen is de tunnelmoot af. Het beton is uitgehard en de tunnel staat klaar om ingereden te worden. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen om de verplaatsing mogelijk te maken. In twee dagen tijd wordt tijdens een buitendienststelling van het spoor het spoor verwijderd, de spoordijk afgegraven, de tunnel ingereden, wordt de dijk weer aangevuld en het spoor weer teruggebouwd. Dit alles gebeurt tijdens een buitendienststelling van het spoor van 52 uur op 9 en 10 december. Tijdens deze dagen wordt er 24 uur per dag door Onderspoor gewerkt.

Werkzaamheden live volgen via een webcam 

Tijdens het weekend zijn de werkzaamheden alleen te volgen via een webcam. De beelden zijn hier te bekijken. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte en uit veiligheidsoogpunt is er geen kijklocatie voor het publiek.

Spectaculair op zaterdag

Op zaterdag zijn de meest spectaculaire momenten te verwachten. In de loop van de middag wordt de spoormoot met speciale karretjes naar de locatie gereden. Dit duurt waarschijnlijk tot in de loop van de avond. De periode erna is gereserveerd voor de afbouw, onder andere het terugbrengen van het dijklichaam en het spoor.

Afsluiting Tondens Enkpad

Om de tunnelmoot veilig te kunnen verplaatsen wordt het Tondens Enkpad voor al het verkeer afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de aangegeven omleidingsroutes.

Bus in plaats van trein

In verband met de werkzaamheden rijden er op zaterdag 9 en zondag 10 december geen treinen maar bussen tussen Zutphen en Dieren. We adviseren voor vertrek de reisplanner op NS.nl te raadplegen voor actueel reisadvies.

Wel zo veilig!

ProRail is blij met elke nieuwe onderdoorgang omdat dit de meeste veilige manier is waarop weg- en treinverkeer elkaar kunnen kruisen. De nieuwe onderdoorgang maakt onderdeel uit de nieuwe rondweg die provincie Gelderland aan gaat leggen. Door deze rondweg verbetert zowel de doorstroming op de N345, de leefbaarheid in De Hoven als de regionale bereikbaarheid. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers