Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Drie ondernemers aan de slag met slimme perronrandbeveiliging

Nieuws

3 augustus 2021

Drie ondernemers gaan met een budget van 180.000 euro hun innovaties voor 'perronrandbeveiliging' verder ontwikkelen. Dat is de uitkomst van de haalbaarheidsstudie naar acht ideeën. Deze zijn beoordeeld op impact, technologische haalbaarheid en economisch perspectief. Het doel van 'perronrandbeveiliging' is dat personen niet bedoeld en onbedoeld in het spoor terecht komen. De competitie naar het beste idee hiervoor is in juni 2020 door ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitgezet.

Veilig gebruik van perrons

Door de coronacrisis reizen minder mensen met de trein. Toch is de verwachting dat het aantal reizigers in de toekomst flink zal groeien, met drukke en volle perrons tot gevolg. Ook rijden er meer en vaker treinen én rijden treinen sneller. Voor perrons betekent dit een zware belasting. De winnende, nog te ontwikkelen, innovaties zorgen voor een optimale veiligheid van de perronrand. Ook kunnen deze oplossingen helpen om crowd-control op perrons overbodig te maken.

Drie innovaties

CCC Project & Engineering, ForeyeT en KITT Engineering zijn de drie bedrijven die hun ideeen voor 'perronrandbeveiliging' verder mogen ontwikkelen. Lees op een speciale pagina over de oplossingen die zij bedacht hebben.

Lees meer

Wedstrijd

De wedstrijd SBIR (Small Business Innovation Research) is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgezet in opdracht van ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers worden daarin uitgedaagd om met innovatieve producten en diensten maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

De SBIR bestaat uit twee fases. In de eerste fase is om een haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie gevraagd, inclusief een ‘schaalmodel’. In deze tweede fase, die loopt tot oktober 2022, gaat het om onderzoek en ontwikkeling; een pilotplan, een werkend prototype en het testen van dit prototype in een praktijksituatie.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers